EU giver 90 millioner til destruktion af Syriens våben

EU udbetaler mandag de 89,5 millioner kroner, som unionen allerede i december lovede som støtte til den møjsommelige og allerede forsinkede operation for at bringe Syriens kemiske våben ud af landet til destruktion.

EU-Kommissionen siger i en pressemeddelelse mandag, at EU nu frigiver pengene, som er lovet til den særlige fond, der er oprettet under Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben (OPCW), som koordinerer operationen.

EU-landene Danmark, Italien og Finland bidrager alle til operationen - Danmark sammen med Norge ved at sejle kemikalier ud fra Syrien, Italien ved at lægge havn til omlastning af materialerne til et amerikansk skib, og Finland ved sammen med USA at stå for selve destruktionen.

Ifølge Alexandre Polack, der er talsmand for EU's udviklingskommissær Andris Piebalgs, er pengene øremærket transport, behandling og bortskaffelse af våbnene uden for Syrien.

Men de er endnu ikke afsat til konkrete elementer af operationen, og det er derfor heller ikke afgjort, om pengene kan være med til at betale for det danske bidrag.

Ifølge kommissionens talsmandstjeneste vil OPCW nu invitere deltagerne i operationen til at søge om at få del i pengene.

Et norsk fragtskib hentede i sidste uge et tredje parti kemiske materialer i Syrien. Dermed er kun omkring 11 procent - 140 ton - af våbnene bragt ud, og det står klart, at man er bagud i forhold til den aftalte tidsplan.

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, udtrykte for nylig tillid til, at aftalen om deadline den 30. juni vil blive overholdt.

Anonyme kilder sagde dog i sidste uge til nyhedsbureauet Reuters, at det stadig kun er en lille andel - fem procent - af de farligste kemikalier, der er bragt ud. Og at man er betydeligt bagud i forhold til tidsplanen.

- De bliver nødt til at sætte hastigheden op, hvis de vil nå deadline. Vi burde have begyndt destruktionen for 10 dage siden, og vi har endnu ikke taget hul på den, sagde en kilde til Reuters.

/ritzau/

Dagens Gossip