EU giver Danmark lov til at forlænge grænsekontrollen

Grænsekontrollen ved den dansk-tyske grænse kan fortsætte frem til november.

De 28 EU-lande har torsdag nikket ja til yderligere seks måneders grænsekontrol i Danmark og fire andre Schengen-lande.

EU fastholder, at grænsekontrollen kun er et midlertidigt tiltag på grund af den ekstraordinære situation ved de ydre grænser i Schengen-samarbejdet.

- Grænsekontrol bør være målrettet og begrænset i omfang, frekvens og tid til det, der er strengt nødvendigt, skriver EU's ministerråd torsdag.

Rådet anerkender dog også, at kontrollen kommer som svar på en "alvorlig trussel" og er nødvendig for at opretholde den offentlige orden.

Især Grækenland, der sidste år oplevede en stor stigning i antallet af flygtninge og migranter fra krigsramte lande som Syrien og Afghanistan, har kæmpet med at styre grænserne og forhindre asylansøgere i at rejse videre i EU.

- De græske myndigheder har gjort en stor indsats, og der er virkelig sket fremskridt. Men der er stadig et betydeligt migrationspres på vores ydre grænser og et stort antal migranter i Grækenland.

- Derfor skal nogle interne grænsekontroller opretholdes, så længe der stadig er alvorlige mangler i håndteringen af de ydre grænser, forklarer Frans Timmermans, næstformand i EU-Kommissionen.

I mellemtiden arbejder EU-landene på at blive enige om en ny model for håndteringen af asylansøgere på tværs af landene. Desuden er en fælles grænse- og kystvagt i støbeskeen.

Ud over grænsen til Tyskland må Danmark også kontrollere havne med færgeruter nabolandet. EU's forlængelse gælder desuden udvalgte grænser og havne i Sverige, Norge, Tyskland og Østrig.

Danmark begyndte at kontrollere indrejsende ved grænsen 4. januar i år. Kontrollen kan ifølge Schengen-reglerne i yderste tilfælde forlænges med op til to år fra starttidspunktet.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip