EU giver virksomheder kæmpebøder for databrud

Skrevet af admin

16/12/2015

Dagens topnyheder

I Forbrugerrådet Tænk glæder man sig over, at det fremover kan blive en dyr fornøjelse for virksomheder, hvis de i lækker data om forbrugerne eller på anden måde forbryder sig mod en række nye EU-love om databeskyttelse.

- Det er positivt, at hvis en virksomhed ikke overholder den her datasikkerhed, så kan de blive sanktioneret med bøder på op til fire procent af deres omsætning.

- Det er immervæk noget, der kan være et stort beløb, når vi snakker om de store virksomheder, siger Forbrugerrådet Tænks formand, Anja Phillip.

Både virksomheder i EU og amerikanske virksomheder bliver omfattet af de nye regler, hvilket betyder, at eksempelvis internetgiganter som Google og Facebook kan komme til at bøde, hvis de træder på den forkerte side af loven.

Også i Danmark vil danske virksomheder kunne mærke konsekvenserne af lovene, og det kan blive uretfærdigt store beløb, mener man i Dansk Industri.

- Der er ingen sammenhæng mellem bødernes størrelse og alvoren af forseelserne.

- For eksempel kan en virksomhed få en bøde på op til fire procent af selskabets omsætning, hvis virksomhederne giver information på en forkert måde om anvendelsen af personoplysninger.

- Det er helt ude af proportioner, siger branchedirektør Adam Lebech, fra DI Digital, som er et branchefællesskab i Dansk Industri.

Ifølge Michael Hopp, der er partner i advokatfirmaet Plesner, og har beskæftiget sig indgående med de nye EU-datalove, så har det dog været en nødvendighed at skrue op for konsekvenserne for at få folk til at sætte sig ind i reglerne.

- Bøderne er en konsekvens, og det er en bevidst konsekvens. De dækker over, at der var en gruppe, som bevidst overtrådte reglerne, og en anden, meget større gruppe, som utilsigtet overtrådte dem.

- Det er begge grupper, man nu vil have til at fokusere på overholdelsen af reglerne, siger han til Ritzau.

/ritzau/