EU: Grækenland har taget første skridt til tiden

Grækenland har opfyldt første del af betingelserne for at indlede forhandlinger om en tredje støtteordning, sådan som det blev aftalt på det 17 timer lange eurotopmøde tidligere på ugen.

Det siger en talsperson for EU-Kommissionen torsdag efter afstemningen i det græske parlament natten til torsdag.

Her stemte et stort flertal på 229 parlamentsmedlemmer for de første fire love i en omfattende pakke af reformer, der skal bane vej for en ny hjælpepakke på op til 86 milliarder euro - 645 milliarder kroner - til det kriseramte land. 64 medlemmer af det græske parlament stemte imod.

- De græske myndigheder har ved lov implementeret det første sæt af fire tiltag, som blev aftalt på eurotopmødet, til tiden og på en overordnet tilfredsstillende måde, siger talspersonen Anika Breidthardt.

Hun siger, at også Den Europæiske Centralbank og Den Internationale Valutafond deler den vurdering, at Grækenland har gjort som aftalt på eurotopmødet mandag morgen, efter at de tre institutioner natten til torsdag har udarbejdet en fælles vurdering af det græske lovarbejde.

Den græske premierminister, Alexis Tsipras, opfordrede i en tale inden afstemningen de græske parlamentarikere til at stemme for pakken.

- Vi tror ikke på kravene, men vi er nødt til at acceptere dem, sagde Tsipras samtidig.

Et gennemgående emne på eurotopmødet var, at tilliden til grækerne nu skal genopbygges.

I sluterklæringen fra topmødet understreges det, at det er vigtigt, at de græske myndigheder tager ejerskab til de forandringer, der skal gennemføres for at få græsk økonomi på ret kurs.

Men Tsipras' manglende tro på kravene går ikke EU-Kommissionen på.

- Det græske parlament har talt med en meget klar stemme. 229 stemte for, 64 imod. Det er det signal, vi tager med derfra, siger Anika Breidthardt.

Eurogruppen, der består af finansministrene fra de 19 eurolande, har torsdag formiddag holdt en telefonkonference, hvor de også skulle bedømme det græske lovarbejde.

Desuden har finansministrene diskuteret, hvordan de skal finansiere et overgangslån på syv milliarder euro - 52 milliarder kroner - der skal dække Grækenlands økonomiske behov, indtil en ny støtteordning er på plads.

Alt tyder på at pengene udbetales fra de 28 EU-landes redningsfond, EFSM, hvor øvelsen derfor går ud på at sikre, at ingen lande uden for eurozonen kommer til at hæfte for lån til Grækenland.

En talsmand for eurogruppens formand, den hollandske finansminister Jeroen Dijsselbloem, siger, at der kommer en udtalelse fra telekonferencen senere torsdag.

/ritzau/

Dagens Gossip