EU: Grækenlands skæbne afgøres i dag

Skrevet af admin

22/06/2015

Dagens topnyheder

Både Grækenlands og euroens skæbne vil "i store træk" blive afgjort mandag. Det siger EU's økonomikommissær, Pierre Moscovici, få timer inden eurolandene samles til krisemøde om den græske gældskrise.

- Vi nærmer os et absolut afgørende øjeblik, siger Moscovici til fransk radio.

Han tilføjer, at han tror på, at det kan lykkes at nå frem til en aftale.

Søndag fremlagde den græske premierminister, Alexis Tsipras, sit forslag til en aftale, som han håber vil kunne afslutte gældskrisen.

- Forslaget er et skridt i den rigtige retning, og det kan udgøre grundlaget for en aftale. Men der er stadig meget at diskutere, siger økonomikommissæren.

- Jeg tror, at den græske regering endelig har forstået, at den blev nødt til at sende konkrete og solide modforslag, tilføjer Moscovici.

Senere mandag er det op til eurolandenes ledere at afgøre, om de er tilfredse med det græske udspil.

De seneste måneder har Grækenland og landets kreditorer i EU og Den Internationale Valutafond, IMF, holdt en række møder i et forsøg på at forhandle sig frem til en ny gældsaftale.

Det er endnu ikke klart, i hvor høj grad det nye forslag fra Grækenland imødekommer kreditorernes krav om nye besparelser og skattestigninger, men flere europæiske ledere har udtalt sig positivt om det.

Frankrigs finansminister, Michel Sapin, betegner det som "kvalitetsarbejde".

Inden da havde EU-præsident Jean-Claude Juncker sagt, at det græske forslag er "et godt udgangspunkt for fremskridt".

Også på aktiemarkederne i Europa er der optimisme at spore. Her var der pæne stigninger, da børserne åbnede mandag morgen. I den græske hovedstad, Athen, tog kurserne et spring opad med 6,53 procent ved åbningen.

Den 30. juni skal der falde et afdrag på et IMF-lån, og det ser ud til, at Grækenland ikke har de penge.

Det drejer sig om 1,5 milliarder euro. Falder pengene ikke, kan Grækenland efter alt at dømme erklæres fallit, og så er der risiko for, at landet må forlade eurozonen.

/ritzau/AFP