EU har indledt forhandling med Grækenland om ny støtte

Forhandlingerne om en ny treårig græsk støtteordning, der kan løbe helt op i 86 milliarder euro - 645 milliarder kroner - er nu gået i gang og ventes at vare til anden halvdel af august.

Det siger EU's økonomikommissær, Pierre Moscovici, onsdag på et pressemøde i Bruxelles.

Han siger, at alle indtil nu har gjort som aftalt på eurolandenes 17 timer lange maratontopmøde, der sluttede i Bruxelles mandag morgen i sidste uge.

Eurolandene har efter godkendelse i deres nationale parlamenter bedt de tre institutioner - EU-Kommissionen, Den Europæiske Centralbank og Den Internationale Valutafond - om at stå for forhandlingerne, der foregår i Athen.

Grækenland har for en uge siden vedtaget det første sæt af reformer og skal senere onsdag vedtage endnu flere reformer i det græske parlament.

- Eksperter fra de tre institutioner støtter de græske myndigheder i arbejdet, og vi er i daglig kontakt med den græske regering, siger Moscovici.

Han har selv talt i telefon med den græske finansminister, Euclid Tsakalotos, 10 gange siden mandag, fordi der løbende justeres på udspillene for at være helt sikker på, at de lever fuldt op til det, der blev vedtaget på eurotopmødet.

- Efter måneders stilstand gør vi nu hurtige fremskridt, siger Moscovici.

Hvis forhandlingerne som ventet ender med et såkaldt aftalememorandum om et nyt græsk støtteprogram, skal det igen forbi flere af eurolandenes parlamenter, blandt andre den tyske forbundsdag, inden det er helt på plads.

Moscovici håber, at forhandlingerne kan afsluttes tids nok til, at støtteordningen er på plads, når Grækenland 20. august igen skal betale af på sin gigantiske gæld, denne gang 3,2 milliarder euro - 24 milliarder kroner - til Den Europæiske Centralbank.

EU-Kommissionen har onsdag også foreslået en ændring af reglerne for alle 28 EU-landes redningsfond, EFSM, der har ydet Grækenland et nødlån på godt syv milliarder euro - 52 milliarder kroner - indtil den nye støtteordning er på plads.

Ændringen af reglerne sker for at sikre ikke-eurolande som Danmark, der har lånt 1,05 milliarder kroner til Grækenland.

- Systemet sikrer, at ikke-eurolande i alle tilfælde er beskyttet og ikke kan lide tab på EFSM-lånet til Grækenland, siger Pierre Moscovici.

/ritzau/

Dagens Gossip