EU holder vejret inden det tyske valg

Når tyskerne søndag aften klokken 18 er færdige ved stemmeurnerne, og stemmerne senere er talt op, kan EU-systemet endelig puste ud og komme videre i programmet.

I kraft af Tysklands politiske og økonomiske tyngde har en række af EU's beslutninger og processer befundet sig i et lettere politisk vakuum de seneste måneder.

Den fælleseuropæiske bankunion, en eventuel tredje hjælpepakke til Grækenland, afgørelsen af en fransk-tysk strid om CO2-udledning og flere andre beslutninger har været sat på vågeblus med ordene "efter det tyske valg."

- Tyskland har altid været en afgørende magtfaktor i Europa. Også i forhold til EU-integration - her har Tyskland også været dem, man kiggede på, siger Jan Techau, chef for tænketanken Carnegie Europe, der forsker i udenrigspolitiske forhold og fred.

Alligevel, siger han, kommer det tyske valg ikke til at udløse så store forandringer i forhold til EU-politikken, som EU-institutionernes tøven ellers giver udtryk for.

- Jeg tror simpelthen ikke, at vi kommer til at se nogle større ændringer i den måde, Tyskland håndterer EU på, siger Jan Techau til Ritzau.

Og de kriseramte sydeuropæiske lande skal ikke regne med, at de slipper af med spare- og reformdiktatet fra forbundskansler Angela Merkel lige foreløbig.

Alle meningsmålinger peger nemlig på, at Merkel efter søndagens valg får en tredje embedsperiode som forbundskansler.

Hvem Merkels kristeligt demokratiske CDU/CSU kommer til at danne regering med, er derimod et mere åbent spørgsmål, da de liberale Frie Demokrater, kanslerens koalitionspartner, kun lige ser ud til at komme over spærregrænsen på fem procent.

Hvis FDP ryger ud af Forbundsdagen, forventes det, at Merkel igen danner en stor koalition med det socialdemokratiske oppositionsparti SPD. Sådan en samlingsregering stod hun også i spidsen for fra 2005 til 2009.

Det kommer imidlertid næppe til at betyde det store for, hvordan Tyskland deltager i EU-samarbejdet, vurderer Jan Techau:

- Der er nogle mindre ting, der kan blive ændret.

- Men SPD har støttet alle de større beslutninger, Merkel har taget, så jeg tror ikke på, at der bliver ændret ret meget i Tysklands kurs efter valget, siger han med henvisning til, at SPD i Forbundsdagen blandt andet har stemt for hjælpepakkerne til Grækenland.

/ritzau/

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip