EU indfører sanktioner mod Rusland

EU stopper forhandlinger om visumliberalisering og en større økonomisk aftale med Rusland.

Det siger EU-præsident Herman Van Rompuy efter EU-topmøde torsdag i Bruxelles.

- Der skal findes en løsning under forhandlinger mellem Rusland og Ukraine, siger Van Rompuy på det afsluttende pressemøde.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) beskriver det, hun kalder "en tretrinsraket".

- Der er noget, vi gør her og nu, noget gør vi, hvis der ikke sker en nedtrapning - og noget vi gør, hvis der decideret sker en optrapning af konflikten, siger Thorning.

Første skridt er, at EU suspenderer forhandlinger, der sigter mod at gøre det nemmere for russiske statsborgere at rejse ind i EU, samt om en ny aftale om styrket samarbejde mellem EU og Rusland.

Andet skridt handler om yderligere sanktioner, der vil blive vedtaget, hvis ikke Rusland "i løbet af de nærmeste dage" går i forhandling med Ukraines regering om at finde en fredelig løsning på krisen.

Ifølge den fælles erklæring fra stats- og regeringscheferne kan det for eksempel handle om indrejseforbud mod enkeltpersoner, indefrysning af deres midler i EU, samt aflysning af det næste EU-Rusland topmøde.

Tredje skridt handler om endnu mere omfattende økonomiske sanktioner, som EU-lederne ikke beskriver i detaljer, men som typisk kan omfatte bredere sanktioner inden for handel mellem EU og Rusland.

Der var egentlig lagt op til, at EU-topmødet skulle slutte med en erklæring i EU-præsident Herman Van Rompuys navn. Beslutningen om i stedet at komme med en udtalelse fra samtlige 28 stats- og regeringsledere og med et budskab til Rusland, der er klarere end ventet, har ifølge statsministeren en enkel forklaring.

- Situationen er faktisk forværret i løbet af dagen, siger Thorning og kalder det "uacceptabelt", at det russisk-venlige parlament på Krim har varslet en folkeafstemning, der skal gøre Krim til en del af Rusland.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip