EU: Ingen omfordelte flygtninge til Sverige i et år

Skrevet af admin

15/12/2015

Dagens topnyheder

Sverige er så hårdt presset af flygtninge- og migrationskrisen, at svenskerne i et år skal slippe for at modtage omfordelte flygtninge fra Grækenland og Italien, foreslår EU-Kommissionen.

- Vores svenske venner står i en helt særlig situation, og vi må tage hensyn til den usædvanligt store stigning i asylansøgninger, de står over for, siger EU's migrationskommissær, Dimitris Avramopoulos.

Han har dog endnu ikke taget stilling til det svenske ønske om, at EU også begynder at omfordele flygtninge væk fra Sverige, der er det EU-land, som har modtaget flest asylansøgere per indbygger.

- Hvis vi begynder at uddele tilladelser til medlemslande om ikke at være med i omfordelingen, risikerer vi at starte en sneboldeffekt, hvor mange andre lande vil bede om det samme, siger Avramopoulos.

Men EU's kontroversielle og kriseramte omfordeling giver mulighed for, at et EU-land i en periode kan blive undtaget fra at modtage omfordelte flygtninge, hvis det står i en nødsituation, hvor en pludselig tilstrømning belaster hele asylsystemet.

Og det er den regel, som kommissionen nu foreslår, at EU's medlemslande bruger til at bevilge Sverige et års omfordelingspause.

Sverige har været EU's samarbejdsvillige duks under flygtninge- og migrationskrisen, men nu er Sverige også bukket under for presset og forsøger at bremse tilstrømningen med grænsekontrol og strammere regler.

Da EU's omfordelingsprogram for flygtninge blev skudt i gang i oktober, var Sverige det første land til at tage imod EU's kvoteflygtninge.

Men siden den dag, hvor 19 unge flygtninge fra Eritrea blev fløjet fra Italien til Sverige, er omfordelingen stort set gået i stå.

EU-landene har aftalt at fordele i alt 160.000 flygtninge imellem sig de kommende to år. Men selv om der er udregnet præcise kvoter for, hvor mange hvert enkelt land skal tage, er kun 194 flygtninge til dato fordelt videre til andre EU-lande fra Grækenland og Italien.

/ritzau/