EU-kommissær advarer briterne mod at dumpe selskabsskat

Den britiske finansminister, George Osborne, har fremlagt et forslag om at sænke selskabsskatten til et europæisk bundniveau. Han mener, det kan være med til at holde gang i britisk økonomi efter sidste uges EU-folkeafstemning.

Men det er en rigtigt dårlig idé, Osborne der har fået, mener EU's økonomikommissær, Pierre Moscovici. Det har mere karakter af "finansiel dumping", siger han.

Den britiske finansminister vil nedsætte selskabsskatten til 15 procent. Det er næst efter Irland det laveste niveau i EU.

- At nedsætte det til 15 procent ligner for mig ikke noget godt initiativ at bevæge sig ind i.

- Der vil være et betydeligt tab af skattebetalinger til statskassen på et tidspunkt, hvor der allerede er et underskud, som er alt for højt i Storbritannien, siger Moscovici til en fransk radiostation.

Hvis briterne gør alvor af det, så kan det sidestilles med finansiel dumping, mener han.

- Så ja, på dette tidspunkt ligner det for mig ikke den rette plan, og jeg tror ikke, at det bliver George Osborne, som kommer til at gå videre med det. Lad os være vagtsomme, men ikke overdrevent bekymrede, påpeger EU-kommissæren.

Osborne har fortalt avisen Financial Times, at regeringen har opgivet håbet om et budget i balance inden 2020, efter briterne i sidste uge besluttede at træde ud af EU.

I stedet foreslår han at sænke selskabsskatten fra 20 til 15 procent og at give skattelettelser til virksomheder for at holde gang i økonomien.

Mange økonomer har ellers sagt, at Storbritannien ikke kommer uden om at hæve skatterne efter vælgernes nej til EU.

De har advaret mod, at der opstår en europæisk konkurrence om at nedsætte selskabsskatterne - at det udvikler sig til et "ræs mod bunden".

Storbritannien skal til efteråret have en ny regering, som følge af at premierminister David Cameron tabte sidste uges folkeafstemning.

Den gennemsnitlige selskabsskat blandt de vestlige landes største økonomier er 25 procent. I EU rammer Irland bunden med 12 procent.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip