EU-kommissær advarer mod sololøb i flygtningekrisen

Skrevet af admin

25/02/2016

Mest læste i dag

Mens det ene europæiske land efter det andet går sine egne veje i forsøg på at håndtere flygtninge- og migrationskrisen, så appellerer EU-Kommissionen og flere andre lande stadig til fælles løsninger.

- Sololøb fører ingen vegne. Lige nu står EU's enhed og menneskeliv på spil, siger migrationskommissær, Dimitris Avramopoulos, torsdag ved et møde for EU's indenrigsministre i Bruxelles.

Uden at nævne landet ved navn er hans kritik først og fremmest rettet mod Østrig, der onsdag holdt et møde i Wien med en række Balkan-lande for at få bremset menneskestrømmen ud af Grækenland og videre op i Europa.

Østrig har også lagt et - ulovligt, mener EU-Kommissionen - loft over, hvor mange asylansøgere landet vil tage imod.

I tirsdags udsendte Avramopoulos og indenrigsminister Klaas Dijkhoff fra det hollandske EU-formandskab en fælles erklæring, hvor de advarede mod en humanitær krise i Grækenland, hvis flygtninge og migranter strander der, fordi grænserne på ruten mod nord lukker.

Østrigs indenrigsminister, Johanna Mikl-Leitner, siger, at hun ønsker fælles europæiske løsninger på krisen - og et stop for at vinke flygtninge og migranter videre fra det ene land til det næste. Men indtil de fælles løsninger kommer, er det nødvendigt at handle.

- Gennemvinkningen begynder i Grækenland, og når Grækenland ikke kan beskytte sin egen grænse, så må andre handle, siger hun.

Østrig har - som mange andre - advaret om, at selve EU's overlevelse står på spil, hvis ikke strømmen af flygtninge og migranter bliver bragt ned.

Men den græske indenrigsminister, Yannis Mouzalas, siger i forbindelse med torsdagens møde i Bruxelles, at Grækenland ikke vil gøres til "Europas Libanon" ved at være værter for millioner af strandede flygtninge og migranter.

- Mange vil her forsøge at diskutere, hvordan en humanitær krise, som de selv har tænkt sig at skabe, skal håndteres i Grækenland, siger Yannis Mouzalas.

- Grækenland vil ikke acceptere ensidige handlinger. Grækenland kan også udføre ensidige handlinger. Grækenland vil ikke acceptere at blive Europas Libanon. Heller ikke hvis det sker med stor EU-støtte, siger han.

/ritzau/