EU-kommissær brokker sig over velfærdsbrok

EU's social- og beskæftigelseskommissær, László Andor, forsøger mandag at lægge en dæmper på debatten om den såkaldte velfærdsturisme, der de seneste måneder er blusset op i flere EU-lande.

Andor siger på et pressemøde i forbindelse med offentliggørelsen af en præcisering af reglerne for socialydelser til migrantarbejdere blandt andet, at debatten på området "ofte er overdrevent følelsesladet og forfejlet".

- Mobile arbejdere supplerer de hjemlige arbejdere, siger Andor, der beskriver gæstearbejderne som "nettobidragydere til værtslandenes velfærdssystemer".

Ifølge social- og beskæftigelseskommissæren betaler gæstearbejdere fra andre EU-lande mere i skat og socialbidrag, end de får igen i socialydelser.

László Andor medgiver, at der er brug for nogle sikkerhedsmekanismer for at undgå misbrug. Men de findes også allerede, siger han med henvisning til mandagens gennemgang af de eksisterende retningslinjer.

Uden direkte at nævne landenavne udtaler beskæftigelseskommissæren også en slet skjult kritik af de seneste måneders debat i flere EU-lande - helt aktuelt især i Storbritannien og Tyskland.

Ifølge kommissæren betyder den hjemlige politiske kalender i lande, "der for eksempel har EU-folkeafstemninger i horisonten (...), at der åbner sig en helt anden form for politisk debat".

- Jeg vil ikke give manglen på information skylden for, at der i visse medlemslande sommetider er en overdrevent følelsesladet og fejlslagen debat, siger Andor.

Storbritanniens premierminister, David Cameron, har lovet de britiske vælgere en folkeafstemning om landets fremtidige forhold til EU senest i 2017.

De seneste måneder har Cameron desuden skærpet tonen og indført lovstramninger særligt rettet mod gæstearbejdere fra Bulgarien og Rumænien.

Stramningerne blev gennemført, netop som en særlig britisk overgangsordning for bulgarske og rumænske statsborgeres fulde adgang til fri bevægelighed i EU løb ud.

EU-Kommissionen har allerede bragt Storbritannien for EU-Domstolen for nogle af de britiske restriktioner, som kommissær Andor siger er "diskriminerende" og får Storbritannien til at virke "ubehageligt".

/ritzau/

Dagens Gossip