EU-kommissær giver opsang til USA

EU's justitskommissær, Viviane Reding, kommer tirsdag under et besøg i den amerikanske hovedstad med en kraftig opsang og opfordring til USA efter den seneste tids afsløringer og antydninger af amerikanske aflytninger i Europa.

- Venner og partnere udspionerer ikke hinanden.

- Der er nødt til at være tillid mellem forhandlingsparterne, for at ambitiøse og komplekse forhandlinger skal kunne lykkes. Det haster og er afgørende, at vores amerikanske partnere handler tydeligt for at genopbygge tilliden, siger Viviane Reding.

EU har som sådan ikke noget at gøre med efterretningssager, som er et rent nationalt anliggende for EU's medlemsstater.

Men Reding sender i sin tale et klart signal om, at de mange forlydender om for eksempel USA's aflytning af den tyske forbundskanslers mobiltelefon og registrering af millioner af telefonopkald i Spanien kan skade de igangværende frihandelsforhandlinger.

- Der er udfordringer på vejen mod at få det til at lykkes, og der er emner, der nemt kan afspore det. Et af de emner er data og beskyttelse af persondata, siger Reding.

I talen, der bliver holdt ved en konference arrangeret i fællesskab mellem den ansete økonomiske tænketank Peterson Institute og Johns Hopkins Universitetet, giver kommissæren også et hip til EU's medlemslande.

Det sker med en opfordring til både EU og til USA om at sørge for hver især hurtigt at få deres databeskyttelsesregler på plads. På EU-topmødet i sidste uge pressede Storbritannien på for at forsinke EU's igangværende lovbehandling.

- Når først vi har ét sammenhængende sæt regler på plads i Europa, forventer vi det samme fra USA. Systemernes evne til at samarbejde og selvjustits er ikke nok, siger Reding.

Hun betegner det som et afgørende element for at genopbygge tilliden, at EU-borgere - uanset deres bopæl - via en kommende amerikansk lov får adgang til at klage over USA's handlinger.

Samtidig med Reding er også en delegation fra EU-Parlamentets udenrigsudvalg i Washington for at følge op på aflytningssagen. Den tyske delegationsleder, Elmar Brok, har under besøget udtalt, at "tilliden er forsvundet".

Tyskland, Frankrig og muligvis flere EU-lande har også planlagt bilaterale møder med USA. Der er desuden planer om, at amerikanske kongresmedlemmer snart kommer til Bruxelles for at diskutere sagen.

/ritzau/

Dagens Gossip