EU-kommissær: Overvågning kan skade handelsaftale

»Der skal ikke være spionage mellem partnere. Vi kan ikke forhandle om et stort transatlantisk marked, hvis der er nogen som helst tvivl om, at vores partnere aflytter de europæiske forhandleres kontorer,« sagde Viviane Reding ifølge nyhedsbureauet AFP.

Reaktionen kommer, efter at det tyske magasin Der Spiegel har afsløret, at USAs overvågningsprogram også har omfattet overvågning af EUs repræsentation i USA og EU-kontorer i Bruxelles.

Anklagen om overvågning baserer sig på fortrolige dokumenter fra det amerikanske National Security Agency (NSA), som det tyske magasin har haft adgang til via den spionanklagede amerikaner på flugt, Edward Snowden.

Flere danske Europaparlamentartikere har udtrykt deres overraskelse over overvågningen, som - vurderer de - kan skade tillidsforholdet mellem USA og Europa.

Både EU-kommissionen og Tysklands justitsminister har søndag meldt ud, at de amerikanske myndigheder skal svare på beskyldningerne om den omfattende overvågning.

EUs ambassadør i USA, Joâo Vale de Almeida, skriver søndag på sin Twitter-profil, at han har konfronteret den amerikanske regering med forlydenderne om overvågnng af EU-institutioner.

»Jeg er blevet lovet info og venter spændt. Vi mangler en afklaring,« skriver han.

Første runde om forhandlinger om en frihandelsaftale ventes ifølge AFP at finde sted i Washington om en måneds tid.

Dagens Gossip