EU-kommissær rejser på ny hastemission til Ukraine

Skrevet af admin

21/11/2013

Dagens topnyheder

EU's udvidelseskommissær, Stefan Füle, rejser senere torsdag igen til Ukraine i håb om, at det stadig kan lykkes at sikre betingelserne for, at EU og Ukraine kan underskrive en stort anlagt samarbejdsaftale i næste uge.

- Vi følger den fortsatte udvikling i det ukrainske parlament meget tæt.

- Ikke bare i dag, men løbende, siger Füles talsmand, Peter Stano, torsdag på EU-Kommissionens daglige pressebriefing i Bruxelles, efter at det ukrainske parlament har stemt nej til en lovpakke, der kunne have sikret betingelserne for EU's underskrift.

EU-kommissæren var også i Kijev tirsdag, hvor han mødtes med blandt andre præsident Viktor Janukovitsj.

Füles talsmand ønsker ikke direkte at kommentere udfaldet af torsdagens parlamentsafstemning om en række love, der skulle have sikret, at den fængslede tidligere premierminister Julia Timosjenko kunne have rejst til lægebehandling i udlandet.

Kommissionen ønsker torsdag heller ikke at kommentere forlydender i Bruxelles om, at præsident Janukovitsj skal have fortalt kommissær Füle, at han ikke vil skrive under på handels- og associeringsaftalen på EU's østlige partnerskabstopmøde i Vilnius om en uge.

- Vi fortsætter vores indsats for at gøre det muligt at kunne underskrive denne aftale. Det er derfor, kommissæren rejser tilbage i dag, siger kommissionens cheftalskvinde, Pia Ahrenkilde-Hansen.

Kommissionen henviser desuden til, at man afventer en endelig rapport fra Europaparlamentets særlige udsendinge, tidligere EP-formand Pat Cox og den tidligere polske præsident Aleksander Kwasniewski, som også er i Ukraine for at sikre betingelserne for aftalen.

EU har stillet tre betingelser for at skrive under på den allerede færdigforhandlede aftale.

Tidligere torsdag godkendte det ukrainske parlament en valgreform, der sigter mod at opfylde en af EU's betingelser. Senere på dagen ventes parlamentet også at godkende en krævet reform af den ukrainske anklagemyndighed.

Dermed udestår kun EU's mindre klart beskrevne tredje krav om, at Ukraine håndterer problemer med såkaldt selektiv retfærdighed.

Den betingelse knytter sig til Julia Timosjenkos situation, men den indeholder ikke noget formelt krav om, at hun for eksempel skal benådes.

Flere iagttagere regner dog stadig en præsidentiel benådning som en sidste mulighed i det spegede spil, der forventes at løbe helt indtil sidste øjeblik frem til Vilnius-topmødet torsdag-fredag i næste uge.

/ritzau/