EU-kommissær vil have europæisk spionagentur

Skrevet af admin

05/11/2013

Dagens topnyheder

EU's justitskommissær, Viviane Reding, træder nu direkte ind på et af de mest følsomme og svært tilgængelige områder i EU-landenes samarbejde.

Set i lyset af den igangværende kontrovers over Atlanten om USA's formodede aflytning af EU-ledere og europæiske borgere foreslår Reding nu, at EU skal lave sin egen efterretningstjeneste som modvægt til den amerikanske.

I et interview med den græske avis Naftemporiki lægger Reding op til en gradvis udbygning af EU-samarbejdet på efterretningsområdet, som ellers er noget, medlemslandene traditionelt holder tæt til kroppen og rent nationalt.

- Hvad vi har brug for, er at styrke Europa på det her område, så vi kan agere på lige vilkår over for vores amerikanske partnere.

- Jeg ønsker derfor at benytte lejligheden til at forhandle en aftale om styrket samarbejde mellem efterretningstjenesterne i EU's medlemslande, så vi kan tale til USA med en stærk, fælles stemme.

- NSA (den del af USA's efterretningstjeneste, der står for aflytninger, red.) har brug for en modvægt. Mit langsigtede forslag vil derfor være etableringen af en europæisk efterretningstjeneste i 2020, siger Reding til avisen.

Redings forslag kommer, efter at der de seneste uger og måneder blandt andet via papirer lækket af den tidligere NSA-medarbejder Edward Snowden er offentliggjort talrige oplysninger om USA's efterretningsaktiviteter.

Den foreløbige kulmination kom, da den tyske forbundskansler, Angela Merkel, i forrige uge selv luftede en kraftig mistanke om, at NSA har aflyttet hendes mobiltelefon.

Danmark er ifølge nogle af de lækkede dokumenter blandt den lille gruppe lande, der arbejder tættest sammen med den amerikanske efterretningstjeneste.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og den danske regering har nedtonet behovet for en fælles, europæisk reaktion.

Under Folketingets spørgetid tirsdag kalder Thorning det "fuldstændig uacceptabelt" systematisk at aflytte tætte allierede.

Hun gør det dog samtidig klart, at regeringen ikke vil kaste sig ud i en voldsom kritik af det eksisterende bilaterale samarbejde mellem efterretningstjenesterne, fordi det kan gå ud over rigets sikkerhed og danske interesser.

- Danmark er desværre et potentielt terrormål. Danmark har ikke størrelsen til at klare os på egen hånd, og derfor er vi afhængige af vores nærmeste allierede og deres efterretningstjenester, siger statsministeren.

/ritzau/