EU-Kommission vil indføre social alarm

Som endnu en lære af den økonomiske krise vil EU-Kommissionen nu til at holde bedre øje med en række sociale indikatorer, der kan være med til at advare om, at der er nye problemer undervejs.

EU's socialkommissær, László Andor, vil føje fem nye elementer til EU's allerede eksisterende europæiske semester, der i forvejen holder øje med medlemslandenes økonomi og økonomiske politik.

Det betyder, at EU-Kommissionen vil til også at følge nøje med i udviklingen i tal for arbejdsløshed, unge uden hverken job, skole eller praktikplads, husholdningers disponible indkomst, folk på kanten af fattigdom og ulighed i folks indkomst.

Socialkommissær Andor siger, at det handler om at udbygge processen med det europæiske semester, så det bliver nemmere at forebygge problemer, der ligger uden for det rent økonomiske område.

- Den tilgang skal anspore til reformer for at håndtere problemer inden for beskæftigelsen og det sociale område frem for en tilgang, hvor vi retter fejlene bagefter, siger Andor.

Forslaget er potentielt kontroversielt i flere af EU's medlemslande, fordi EU traditionelt ikke kan blande sig i landenes socialpolitik.

Men Andor forsikrer om, at det heller ikke er tanken.

Der bliver ikke tale om automatiske konsekvenser, hvis landene falder uden for de tærskelværdier, der skal defineres. Og der bliver heller ikke sat nye penge af til at håndtere de problemer, der måtte vise sig.

Socialkommissæren sigter mest mod at gøre det nemmere for alle at se de problemer, der er undervejs.

- Den sociale dimension handler ikke nødvendigvis om konkret socialpolitik. Det er medlemslandenes nationale kompetence.

- Men det har meget alvorlige konsekvenser, hvis ikke vi håndterer de problemer i tide, siger socialkommissæren.

Især Frankrig har presset på for at føje en social dimension til EU's økonomiske og monetære samarbejde, og på et topmøde i december sidste år bad stats- og regeringscheferne EU-Kommissionen om at lave et konkret forslag.

Forslaget er på dagsordenen på EU-topmødet sidst på måneden, og kommissær Andor håber, at de konkrete tærskelværdier er klar til debat i midten af november.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip