EU-Kommissionen advarer 11 EU-lande mod for høj gæld

Skrevet af admin

25/01/2016

Mest læste i dag

11 lande i EU står over for store udfordringer med bæredygtigheden i deres offentlige finanser. Det siger EU-Kommissionen ifølge Reuters i en ny rapport.

Ifølge kommissionen vil den offentlige gæld i de 11 lande stadig være for høj om ti år, hvis der ikke sker væsentlige ændringer i landenes økonomiske politik.

De 11 lande er Frankrig, Italien, Storbritannien, Belgien, Irland, Spanien, Kroatien, Portugal, Rumænien, Slovenien og Finland.

Til gengæld er det ikke danskerne, der skal få styr på kassebeholdningen. Når det handler om finansiel stabilitet på både kort og lang sigt i EU-landene, scorer Danmark, Tyskland, Estland og Letland højest i kommissionens rapport.

EU-Kommissionens nye rapport indeholder ikke anbefalinger til de 11 lande, som de mener har en faretruende høj gæld, men EU vil komme med anbefalinger til hvert enkelt land senere i år.

Rapporten forudsætter, at ingen af landene foretager væsentlige ændringer i sin økonomiske politik de næste to år. Den inkluderer desuden ikke Cypern og Grækenland, der er underlagt særlige restriktioner efter at have modtaget økonomisk hjælp fra EU.

Kommissionen siger samtidigt, at der ikke er nogen trusler mod EU-landenes finanser på kort sigt.

Rapportens konklusioner er blevet til på baggrund af kommissionens makroøkonomiske prognose for alle EU's 28 lande.

Prognosen blev offentliggjort i november, og allerede dengang var EU ude med riven efter den store gæld, der eksisterer i flere EU-lande.

- Der er stadig store udfordringer for EU's økonomi og fortsat stor privat og offentlig gæld, sagde EU's økonomikommissær, Pierre Moscovici, dengang ifølge Reuters.

/ritzau/