EU-Kommissionen bandlyser brugen af ordet "Brexit"

Skrevet af admin

09/06/2016

Dagens topnyheder

Den forestående folkeafstemning i Storbritannien, hvor det er op til briterne at sige ja eller nej til fortsat at være en del af EU, bliver af de fleste omtalt som "Brexit"

Men nu forbyder EU-Kommissionen sine ansatte at bruge B-ordet, når de udtaler sig offentligt om briternes potentielle farvel til EU, skriver EU-mediet Politico.

I maj modtag de ansatte en besked om, at de skulle undgå at bruge ordet. I beskeden blev der også refereret til, at talspersoner allerede på en række møder er blevet gjort opmærksom på, at de ikke må bruge ordet.

Forbuddet gælder dog ikke kommissærer og på interne møder, kan "Brexit" også stadig bruges, når situationen i Storbritannien er på dagsordnen.

Kommissionen opfordrer til, at de ansatte i stedet for "Brexit" bruger formuleringen "den britiske situation" eller simpelthen bare "den britiske folkeafstemning".

Ordet Brexit er en sammentrækning af "british" og "exit" og ligner til forveksling ordet "Grexit", som populært blev brugt til at omtale den græske krise, hvor Grækenland truede med at forlade Euro-samarbejdet.

Briterne skal til stemmeurnerne torsdag 23. juni.

Det er premierminister David Cameron, som har sendt Storbritanniens fremtid i EU til afstemning efter at have fået en række særregler om blandt andet sociale ydelser til EU-udlændinge indført.

Tilhængerne af "brexit" mener dog, at de er utilstrækkelige og vil have fuld britisk selvbestemmelse tilbage.

/ritzau/