EU-Kommissionen: Europa skal være åbent for flygtninge

Forud for denne uges topmøde i Bruxelles fastslår EU-Kommissionen, at flygtninge fortsat skal være velkomne i Europa. De skal bare komme ad lovlige veje frem for at benytte sig af menneskesmuglere.

Det er hele formålet med den aftale med Tyrkiet, som EU kæmper for at få i stand på topmødet torsdag og fredag, siger kommissionens første næstformand, Frans Timmermans, på et pressemøde onsdag.

Mens EU-præsident Donald Tusk lægger vægt på at få styr på de ydre grænser og få antallet af flygtninge og migranter ned, siger Frans Timmermans:

- Målet med alt det her er ikke at holde folk ude af Europa. Målet er at tage det kriminelle element ud og ødelægge menneskesmuglernes forretningsmodel. Det er det primære mål, vi har.

Kommissionen ser dermed aftalen med Tyrkiet om at stoppe ruten over Det Ægæiske Hav som et første skridt, der lukker den mest benyttede ulovlige vej ind i Europa.

Derefter skal EU-landene åbne for lovlige veje til EU for flygtninge ved at tage flere til Europa direkte fra flygtningelejrene.

- Vi bliver nødt til at være krystalklare over for EU's medlemslande: Flygtningeproblemet kommer ikke til at forsvinde. Og EU bliver nødt til at være seriøs med omfordeling af flygtninge fra nærområder som Tyrkiet, Jordan og Libanon, siger Frans Timmermans og tilføjer:

- Så længe konflikten varer, og syrerne ikke kan tage tilbage til deres land, skal EU-landene tage omfordelingen seriøst.

- Der er ingen måde, hvorpå det politisk eller moralsk er acceptabelt at omdanne Tyrkiet eller Grækenland til en stor flygtningelejr.

En række EU-lande har tidligere modsat sig EU-Kommissionens ønske om at lave en fast model for fordeling af flygtninge. En centralt placeret EU-kilde siger onsdag, at omfordelingen vil komme til at foregå på frivillig basis - alt andet er udelukket.

- Der er ingen mulighed for at gøre frivilligt til obligatorisk på nuværende tidspunkt, siger kilden.

Beslutningen om at hente formentlig tusinder af flygtninge direkte fra lejrene til EU-lande kræver samtidig, at den illegale strøm af mennesker i små både fra Tyrkiet holder op.

Her skal aftalen med Tyrkiet vise sit værd inden for uger eller maksimalt nogle få måneder. Sker det, kan en frivillig fordeling komme på tale blandt landene, lyder vurderingen.

Forud for topmødet har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ligesom EU-præsident Donald Tusk lagt vægt på, at strømmen af flygtninge og migranter skal bremses.

Europa kan ikke igen klare mere end én million flygtninge, har Løkke fastslået.

Til gengæld har Løkke tidligere åbnet for, at Danmark i en situation, hvor der er styr på de ydre grænser vil overveje frivilligt at hæve den nuværende kvote fra FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR). Den danske kvote er i dag på 1500 flygtninge over en periode på tre år.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip