EU-Kommissionen kommer til kort i græsk prognose

Skrevet af admin

05/05/2015

Dagens topnyheder

Det gik ellers lige så godt. Men hvem ved, hvordan det nu skal gå?

Sådan kan konklusionen på EU-Kommissionens økonomiske prognose for smertensbarnet Grækenland sammenfattes efter små fire måneder med en regering, der har svært ved at finde sine økonomiske fødder og tøver med at rette ind efter kravene fra de øvrige eurolande.

- Tallene i prognosen for Grækenland er genstand for en stor grad af usikkerhed og baserer sig alene på udviklingen indtil vores deadline 21. april, lyder det i de indledende bemærkninger til prognosen, der bliver offentliggjort tirsdag i Bruxelles som led i kommissionens prognose for hele EU.

EU-Kommissionens økonomiske eksperter konstaterer, at Grækenlands bruttonationalprodukt sidste år voksede med 0,8 procent og dermed gjorde 2014 til første år med økonomisk vækst siden 2007.

Forventningen er også, at der vil være en spinkel økonomisk vækst på en halv procent i år.

Men de igangværende forhandlinger mellem den græske regering, EU-Kommissionen, de øvrige eurolande og Den Internationale Valutafond (IMF) om reformer og nye lån står i stampe og gør det svært at spå.

- Betingelserne til støtte for vækst er til stede. Men usikkerhed og sværere finansieringsvilkår hæmmer den økonomiske genrejsning og tynger de offentlige finanser, hedder det blandt andet i prognosen.

- Det aktuelle fravær af klarhed om regeringens politiske ståsted i forhold til landets politiske forpligtelser i støttearrangementerne fra EU og IMF øger usikkerheden yderligere, skriver kommissionen.

Økonomikommissær Pierre Moscovici siger på et pressemøde i Bruxelles, at prognosen baserer sig på en formodning om, at man inden juni når til enighed med den græske regering.

Og han afviser at spekulere i muligheden for en såkaldt Grexit, som er den populære beskrivelse af en situation, hvor Grækenland må forlade euroen.

- Grexit er ikke en mulighed. Under nogen omstændigheder. Vi er bestemt ikke ved at forberede det. Vi er her for at undgå netop det.

- Eurozonen er ikke bare en zone med faste valutakurser. Det er en fælles valuta, og beslutningen om at træde ind i den kan ikke gøres om. Så snart ét land måtte træde ud, vil det oplagte spørgsmål være: Hvem står næst for? Og man mister status og kraft, siger Moscovici.

/ritzau/