EU-Kommissionen prøver igen: Nyt budgetforslag for 2015

Skrevet af admin

28/11/2014

Mest læste i dag

Forhandlingerne om EU's budget for 2015 brød sammen 17. november, da EU-Parlamentet og regeringerne ikke kunne nå til enighed.

Nu har EU's budgetkommissær, Kristalina Georgieva, fremlagt et nyt forslag, der forhandles i den kommende uge.

Det ny forslag forsøger ifølge Georgieva at afbalancere ministerrådets og EU-Parlamentets holdninger. Det tager også fat på problemet med at få betalt EU's store stak af forfaldne regninger - i 2014 op mod 200 milliarder kroner - lover hun i en pressemeddelelse.

- Dette er ikke bare et budget for Bruxelles. Virksomheder, forskere, studerende og ngo'er såvel som byer og regioner i hele EU venter på resultatet af disse forhandlinger for at få stærkt nødvendig finansiering, understreger den bulgarske budgetkommissær.

Da regeringerne og EU-Parlamentets budgetudvalg afbrød forhandlingerne forrige mandag, var det især spørgsmålet om de ubetalte regninger, der skilte dem.

Ministrene kom til EU-Parlamentet med løfte om at betale for 15 milliarder kroner regninger nu. Men det var ikke nok for parlamentet.

Kommissionen foreslog oprindelig at afsætte godt 35 milliarder kroner til formålet i en ændring af 2014-budgettet og har også foreslået at bruge indkomne bøder til regninger.

EU har gennem flere år skubbet den stadigt voksende byrde af forfaldne regninger foran sig. Beløbet er mere end femdoblet siden udgangen af 2010.

Det skyldes blandt andet, at penge, der afsættes til EU's fonde til landbrug, infrastruktur, forskning og studerende, ikke altid skal udbetales samme år, de er bevilget. Samtidig har en række uventede begivenheder kostet EU dyrt i krisehjælp.

Gruppen af "budgetansvarlige", som Danmark og finansminister Bjarne Corydon (S) tilhører, slår på stramme budgetter i EU som derhjemme.

De central- og østeuropæiske lande, som især nyder godt af EU's fonde, vil have flere penge ind på budgettet, så de kan få deres lovede EU-støtte.

Hvis det atter mislykkes at nå til enighed, går EU ind i 2015 med et nødbudget. Det vil sige, at der for hver måned afsættes en tolvtedel af budgettet for i år, og de penge skal så række, så langt de kan.

- Det får konsekvenser for EU's handlemuligheder, siger kommissær Georgieva.

/ritzau/