EU-Kommissionen slækker på krav til USA

Den audiovisuelle sektor kunne sent fredag aften ånde lettet op. For når USA og EU inden længe mødes for at forhandle om en storstilet frihandelsaftale, kommer sektoren - der omhandler film, video, musik og spil - ikke med på dagsordenen.

I hvert fald ikke i denne omgang.

For godt nok besluttede ministre fra de 27 EU-lande fredag, at EU-Kommissionen skal holde AV-sektoren ude af forhandlingerne med amerikanerne.

Men kommissionen har fået tilladelse til at vende tilbage til ministrene, hvis USA insisterer på at diskutere sektoren, lyder det fra EU's handelskommissær, Karel De Gucht.

- Vi er klar til at diskutere det med vores amerikanske modpart og lytte til deres syn på sagen. Og herefter vil vi komme frem til en konklusion om, hvorvidt vi vil bede ministerrådet om yderligere forhandlingsdirektiver, siger belgieren i en kommentar.

Det er først og fremmest franskmændene, der har krævet, at AV-sektoren bliver skånet. Frankrig frygter, at Hollywood vil løbe den europæiske filmbranche over ende, hvis sektoren bliver en del af frihandelsaftale.

Frankrigs præsident, François Hollande, har således flere gange kastet hele sin præsidentielle vægt ind i sagen.

Og hvis kommissionen vender tilbage fra diskussionen med amerikanerne for at genforhandle mandatet, vil franskmændene nok engang stritte imod.

- I så fald vil det blive den samme procedure igen. Man vil spørge om den franske position, og vi vil svare "nej" igen, siger den franske handelsminister, Nicole Bricq, til nyhedsbureauet AFP.

Den danske handelsminister, Pia Olsen Dyhr (SF), forudser, at udeblivelsen af AV-sektoren i EU-Kommissionens mandat vil blive modtaget meget kritisk af amerikanerne.

Hun frygter, at det kan blive en alvorlig forhindring i forhold til hurtigt at blive enige med USA.

USA's præsident, Barack Obama, vil tage hul på frihandelsdiskussionen, når han i den kommende uge besøger Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, i Berlin.

/ritzau/

Dagens Gossip