EU-Kommissionen tager fat på tabu i asylpolitik

Skrevet af admin

13/05/2015

Mest læste i dag

Det skal ikke kun være en lille gruppe EU-lande, som skal trække læsset med de mange tusinde migranter, der hvert år søger mod Europas grænser.

I stedet skal migranterne fordeles mere ligeligt i EU, lyder et af elementerne i EU-Kommissionens udspil til en fælles migrationsstrategi, der bliver præsenteret i Bruxelles onsdag.

Og det er et følsomt emne blandt EU-landene, og et nøgleord i udspillet er også solidaritet.

- Vi vil tage ordene om solidaritet og omsætte dem til handling, siger kommissionens første næstformand, Frans Timmermans på et pressemøde.

- Ja, det er udfordrende forslag. Ja, det vil udløse debat og kritik.

- Men hvad, der vil gøre situationen værre, er at gøre ingenting, siger Timmermans.

I situationer med ekstra stort pres fra migranter i nogle medlemslande foreslår kommissionen, at man anvender en nødmekanisme i EU-traktaten.

Så i stedet for, at de nyankomne skal registreres og behandles i første ankomstland, kan de fordeles mellem landene.

Det skal gøres ved en fordelingsnøgle, som baseres på EU-landenes bruttonationalprodukt, befolkningsstørrelse, arbejdsløshed og antallet af allerede modtagne asylansøgere.

Danmark står dog uden for EU's asylpolitik på grund af retsforbeholdet.

Det er særligt Italien, Grækenland og Malta, der er hårdt pressede som kystnationer med tusindvis af levende og døde bådmigranter.

Lande som Sverige og Tyskland får til gengæld de mere varige udfordringer og udgifter, når overlevende, uregistrerede migranter søger mod nord. Og så er der lande som de baltiske og østeuropæiske, som stort set ikke tager nogen migranter.

Kommissær for migration, indenrigsanliggender og borgerskab Dimitris Avramopoulos understreger også, at "vi bliver nødt til at arbejde sammen for at få det til at fungere".

- Ikke alt afhænger af os. Det er et fælles ansvar. Jeg håber, at medlemslandene vil gøre deres for at få det til at fungere, siger kommissæren.

Strategien indeholder forslag til, hvad der skal gøres lige nu for at tackle problemerne med migration, og hvad der skal gøres på længere sigt.

Nogle elementer, der skal sættes i værk nu, er eksempelvis, at middelhavsoperationen Triton, der opererer ud fra Italiens kyst, får tredoblet sit budget, at der skal sættes ind over smuglere samt et større samarbejde med tredjelande.

/ritzau/