EU-Kommissionen vil lade dig se Netflix og HBO i hele EU

Skrevet af admin

09/12/2015

Mest læste i dag

Hvis man har købt adgang til en film, serie, musik, bøger eller spil på nettet i et EU-land, så bør man også kunne se indholdet i alle andre lande i EU.

Sådan lyder et forslag fra EU-Kommissionen, som vil give EU-borgere fri adgang til deres onlinetjenester over hele Europa i modsætning til i dag, hvor udbydere kan begrænse adgangen til bestemte lande. Det skriver EU-Kommissionen i en pressemeddelelse.

- Vi ønsker at sikre overførsel af indhold på tværs af grænserne. Folk, der lovligt køber indhold som film, bøger, fodboldkampe, tv-serier, skal kunne tage det med sig hvor som helst i Europa, siger Andrus Ansip, næstformand for det digitale indre marked.

Som det er i dag, vil en abonnent, som forsøger at se film på sin HBO Nordic-konto under en ferie i Italien, få en meddelelse om, at tjenesten "kun er tilgængelig i Sverige, Norge, Danmark og Finland", lyder et eksempel fra EU.

På samme måde vil en bruger af Netflix være afskåret fra at bruge tjenesten i lande, hvor Netflix ikke udbydes for eksempel i Polen, eller kun have adgang til den lokale version af Netflix i andre lande.

Men hvis det står til EU-Kommissionen, skal forbrugerne altså have samme adgang til deres lejede eller købte film, når de rejser i andre EU-lande.

- Dette er en reel ændring, som svarer til, hvad vi gjorde for at afslutte roamingtaksterne, siger Andrus Ansip i pressemeddelelsen.

Han henviser til, at roamingafgifter på telefonopkald, sms'er og internetadgang fra mobiltelefonen fra et EU-land til et andet bliver afskaffet fra 15. juni 2017 på initiativ fra EU.

For forbrugerne vil den ubegrænsede adgang inden for EU være en fordel, men spørgsmålet er, om udbyderne vil benytte lejligheden til at gøre produkterne dyrere.

Nej, mener EU-Kommissionen, som understreger, at de nye regler vil medføre "marginale" merudgifter for udbyderne.

Tværtimod vil deres produkter blive mere attraktive, og der vil komme flere kunder i butikken, konkluderer EU-Kommissionen.

Forslaget er et af de første i forbindelse med EU's udvikling af et digitalt indre marked. Det skal nu behandles i EU-Parlamentet og Det Europæiske Råd.

Forslaget forventes ifølge pressemeddelelsen fra EU-Kommissionen at blive en realitet i 2017 og vil umiddelbart gælde i de 28 EU-medlemsstater.

/ritzau/