EU-Kommissionens flygtningeplan: Vil polstre ydre grænser

Omverdenen har haft blikket rettet mod EU's institutioner i Bruxelles med håb om, at løsningen på flygtninge- og migrantstrømmen skulle findes her.

For at opretholde grænsesamarbejdet Schengen vil EU-Kommissionen have medlemslandene til at give EU vidtrækkende myndighed over kontrollen med Europas ydre grænser.

Det siger kilder i EU-systemet til avisen Financial Times, der også har set dokumenter, som redegør for planerne.

Forslaget er en optakt til et EU-topmøde torsdag og fredag i næste uge, hvor de 28 EU-landes stats- og regeringschefer endnu engang skal diskutere strømmen af flygtninge og migranter til Europa.

En kilde i EU-Kommissionen bekræfter over for Politiken, at det vidtrækkende forslag skal vedtages af den samlede kommission på tirsdag, hvorefter der ventes svære forhandlinger om det blandt medlemslandene.

Forslaget har som ambition at omdanne EU's grænseagentur, Frontex, til en regulær myndighed for grænsekontrol og kystbevogtning.

Frontex har på nuværende tidspunkt haft en rent koordinerende rolle, men agenturet skal ifølge forslaget med to til tre dages varsel kunne indkalde op til 2000 grænsevagter fra medlemslandene, hvis en ydre grænse er i krise.

Det mest kontroversielle i forslaget er ifølge Politiken, at EU skal kunne overtage grænsekontrollen i et medlemsland imod det pågældende lands egen vilje.

Det vil ifølge Financial Times være den største afgivelse af suverænitet siden oprettelsen af den fælles valuta, euroen.

Overtagelsen skal ifølge forslaget ske gradvist efter advarsler til det pågældende medlemsland, og beslutningen skal også forbi de 28 medlemslandes regeringer.

Aktiveringen af den europæiske grænsekontrol skal kun kunne bremses, hvis der er et kvalificeret flertal imod det blandt medlemslandene.

- Vi ved, at det er et meget, meget ambitiøst forslag. Men flygtningekrisen har bevist, at der ikke er andet at gøre, hvis vi skal redde Schengen. De eksisterende redskaber er ikke nok, siger en kilde i kommissionen til Politiken.

Særligt Grækenland og Italien har haft svært ved at kontrollere deres grænser, og over en million flygtninge og migranter er strømmet til EU i år.

/ritzau/

Dagens Gossip