EU-kompromis: Mere kontrol skal bekæmpe social dumping

Skrevet af admin

05/03/2014

Dagens topnyheder

EU's medlemslande har onsdag godkendt et tillæg til EU's udstationeringsregler, der blandt andet gennem øget kontrol skal gribe ind mod social dumping.

På et møde blandt de 28 EU-landes ambassadører i Bruxelles er der ifølge Ritzaus oplysninger opnået flertal for kompromisset om et nyt håndhævelsesdirektiv til det allerede eksisterende udstationeringsdirektiv.

De nye regler skal blandt andet øge medlemslandenes muligheder for at kontrollere løn- og arbejdsvilkår for arbejdere udstationeret fra andre EU-lande, ligesom der bliver åbnet mulighed for indførelse af kædeansvar - i første omgang inden for byggebranchen.

Det betyder, at hovedentreprenører bliver gjort ansvarlige og hæfter for løndumping blandt underentreprenører.

Ifølge danske embedsmænd skulle Danmark være sikret, at man fortsat kan anvende det såkaldte RUT-register (Registeret for Udenlandske Tjenesteydere), der i dag kræver, at alle udenlandske firmaer lader sig registrere.

En anden af de danske prioriteter har været spørgsmålet om, hvor meget og hvordan modtagerlandene må og kan kontrollere på arbejdspladserne.

Her er kompromisset endt med en liste over ting som arbejdernes antal, forventet varighed af deres ophold og arbejdets karakter, som modtagerlandene uden videre må tjekke.

Dertil er der åbnet mulighed for, at landene kan tilføje nye ting at tjekke - bare de giver EU-Kommissionen besked.

Forhandlingerne om håndhævelsesdirektivet har været blandt de mest slidsomme de senere år. Ikke mindst fordi de har kørt sideløbende med den højspændte debat i flere medlemslande om den såkaldte velfærdsturisme.

I første omgang voldte det de 28 medlemslande svære problemer at blive enige om en følsom balance mellem lande som Polen og Rumænien, hvorfra der udsendes mange håndværkere, og lande som Danmark, der er blandt modtagerlandene.

Det lykkedes i december sidste år. I sidste uge blev der endelig indgået kompromis med Europaparlamentet efter 12 lange forhandlingsmøder. Det er det kompromis, der onsdag er godkendt på ambassadørniveau.

Aftalen ventes formelt godkendt i det samlede EU-parlament til april, hvorpå den - formentlig som en formalitet - kan blive blåstemplet på ministerniveau.

/ritzau/