EU-landbrugsreform på plads

»Jeg ved, at landmændene tidligere har været bekymret for, at EU skulle gribe til topstyring af landbrugsstøtten og diktere en fordelingsnøgle internt i EU-landene, men sådan bliver det ikke, og dermed sikrer vi, de danske kvægavlere ordentlige vilkår,« siger Mette Gjerskov.

Derudover er der en lang række tiltag i reformen, som får en blandet modtagelse af den danske fødevareminister.

»Det er rigtig godt, at man giver EU-landene mulighed for at prioritere dyrevelfærd og miljø. Der er selvfølgelig også ting i reformen, hvor vi kunne være gået længere for at sikre en grønnere og mere markedsorienteret landbrugspolitik. Men for at opnå enighed mellem 27 lande, Europa-Parlamentet og Kommissionen bliver det selvfølgelig lidt af et kludetæppe,« siger Mette Gjerskov.

Reformen indeholder flere punkter, der giver et økonomisk incitament til at lave grønne tiltag i landbruget. Knap en tredjedel af hektar-støtten er betinget af, at støttemodtagerne opfylder nogle grønne krav. Desuden er der mulighed for økonomisk støtte til dem, der har jord, der udlægges til natur.

»Jeg har været meget optaget af, at vi kan give landmænd en ordentlig engangskompensation, hvis de har noget jord, der skal udlægges til natur. På den måde gør vi det attraktivt for landmændene at lægge landbrugsjord om,« siger Mette Gjerskov.

En sten i skoen for den danske minister var den del af aftalen, der handler om den såkaldte markedsordning, der indeholder en række regler for handel med landbrugsprodukter.

»Det har været nogle tunge forhandlinger, og vi er oppe mod lande, der i realiteten ønsker landbrugsstøtten tilbage til de gamle dage med kornlagre og dumping af kød og mælk i lande udenfor EU,« siger Mette Gjerskov.

Den danske minister er overordnet tilfreds med reformen, som hun selv lagde nogle af grundstenene til for et år siden under det danske formandskab.

»Samlet set kan vi være tilfredse med, at de fleste af de hegnspæle, vi bankede i under det danske formandskab holdt til presset også i slutspurten.«

Aftalen skal nu endeligt vedtages sammen med Europa-Parlamentet, der mødes med Ministerrådets formand Simon Coveney onsdag.

BNB

Dagens Gossip