EU-lande bakser stadig med arven efter krisen

Skrevet af admin

05/11/2013

Dagens topnyheder

Selv om der er masser af gode nyheder og fremtidsudsigter spredt over EU-Kommissionens økonomiske efterårsprognose, der udkommer tirsdag i Bruxelles, er der stadig langt til økonomisk genrejsning i Europa.

Og den høje arbejdsløshed er stadig det dominerende problem.

- Der er tiltagende tegn på, at den europæiske økonomi er nået til et vendepunkt. Den finanspolitiske konsolidering og de gennemførte strukturreformer i Europa har skabt basis for genrejsning.

- Men det er for tidligt at erklære sejr: Arbejdsløsheden er stadig på et uacceptabelt højt niveau. Derfor må vi fortsætte med at modernisere den europæiske økonomi for at sikre holdbar vækst og jobskabelse, siger økonomikommissær Olli Rehn i en pressemeddelelse.

Kommissionen hæfter sig i sin analyse særligt ved, at der i andet kvartal af i år endelig begyndte at være positive tal for væksten i EU set som helhed.

Den vækst ventes at fortsætte året ud. Men kommissionen understreger også, at det er en lang, gradvis proces at komme tilbage til solid vækst.

Mens der i årets andet halvår set i forhold til samme periode sidste år spås en vækstrate på 0,5 procent, er den ventede årlige vækstrate på et rundt nul for hele EU og minus 0,4 for de 17 lande i eurozonen.

De kommende to år ventes en vækst i hele EU på henholdsvis 1,4 og 1,9 procent, mens det ser lidt mindre lyst ud for eurozonen med en ventet vækst på 1,1 procent til næste år og 1,7 procent i 2015.

Ifølge EU-Kommissionens analyse skal den eftertragtede vækst især søges i et øget privatforbrug.

Det skyldes især, at kommissionen ser dystert på udsigten til, at der for alvor kan komme gang i EU's eksport. Blandt andet fordi verdens nye økonomier importerer mindre, end EU kunne ønske sig.

/ritzau/