EU-lande bremser nyt kompromisforslag om kvindekvoter

EU-landene har hældt et forslag om at opstille et mål om 40 procent kvinder i store virksomheders bestyrelser ned ad brættet, og dermed er forslaget formentlig reelt lagt død efter flere års diskussioner.

- Det er ikke, fordi vi er imod ligestilling. Tværtimod er vi nogle af dem, der holder ligestillingsfanen højt i EU, siger undervisnings- og ligestillingsminister Ellen Trane Nørby (V).

- Men det er bare den forkerte måde at gøre det på, siger hun mandag efter et rådsmøde i Bruxelles, hvor direktivforslaget har været på dagsordenen.

Det nye kompromisforslag om kvindekvoterne var allerede kraftigt udvandet i forhold til det oprindelige forslag om obligatoriske kvoter på 40 procent og økonomiske sanktioner til dem, der misser målet.

Men en stribe EU-lande - anført af Tyskland, Storbritannien og efter et regeringsskifte nu også Polen samt en række mindre lande - mener, at EU skal blande sig uden om antallet af kvinder i bestyrelser.

I stedet skal EU lade nærhedsprincippet råde og koncentrere sig om andre sager, mener de.

- Europa har jo nok af udfordringer, der står i kø, siger Ellen Trane Nørby, der håber, at EU-Kommissionen nu helt vil droppe direktivforslaget.

EU's justitskommissær, Vera Jourova, der også har ansvaret for ligestilling, siger, at forslaget ikke handler om "rigide kvindekvoter".

- Det handler om at sikre gennemsigtige udvælgelsesprocedurer, der bygger på folks evner, for at få skabt balance mellem kønnene i virksomheders bestyrelser, siger Vera Jourova.

- Forhandlingerne fortsætter, og jeg ser frem til at arbejde sammen med det hollandske EU-formandskab for at sikre, at ligestilling af mænd og kvinder i bestyrelser bliver virkelighed i fremtiden, siger hun.

Men de to kommende EU-formandskaber - Holland og Slovakiet i henholdsvis første og andet halvår 2016 - er begge imod direktivforslaget, der derfor ikke spås mange chancer for at blive vedtaget.

- Jeg tror, at det her forslag er lagt helt død nu, siger en EU-diplomat til Ritzau.

Kvinder udgør godt 26 procent af bestyrelsesmedlemmerne i de største danske virksomheder, mens de udgør 21,2 procent som gennemsnit i EU.

Selv om hun er imod kvindekvoter til bestyrelsesposter, ser Ellen Trane Nørby gerne en EU-strategi på ligestillingsområdet, for eksempel hvor EU gennem kampagner fremmer blandt andre homoseksuelles og flygtningekvinders rettigheder.

- Med de store migrationsstrømme, der kommer til Europa, skal vi have fokus på, at der kommer mennesker hertil, der har et helt andet syn på ligestilling, og som måske kommer fra en kultur, hvor det er ok at slå hustru og børn, siger hun.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip