EU-lande enige om principper for bankredning

Økonomiminister Margrethe Vestager (R) og EU's øvrige økonomi- og finansministre er enedes om fælles principper for, hvordan de skal redde og afvikle banker, der er kommet i problemer.

Det skriver økonomiminister Margrethe Vestager (R) fra de sene natforhandlinger i Bruxelles.

Kompromisset er i hus, efter at ministrene har arbejdet for at finde en balance mellem meget forskellige holdninger til, i hvor høj grad landene kan designe nationale løsninger for bankredninger.

På den ene fløj har stået lande som Tyskland og Danmark, der vil have sikkerhed for, at banksektoren selv skal betale i henhold til meget ens regler i alle lande.

Og på den anden side har stået en gruppe med blandt andre Sverige, Frankrig og Italien, der argumenterer for, at landene skal have mere fleksibilitet til selv at bestemme, hvordan de skruer deres system sammen. Også med mulighed for at bruge statens penge.

Ritzau har kendskab til det kompromis, der tegnede sig, kort før den korte meddelelse om, at aftalen er på plads.

Det gik ud på at gøre det muligt for landene at vælge mellem to modeller, der på lidt forskellig vis sikrer balancen mellem fleksibiliteten, bankernes tilgængelige kapital og størrelsen på den opløsningsfond, der skal betale, når der ikke længere er flere penge at hente i selve banken.

Aftalen mellem ministrene skal nu forhandles på plads med EU-Parlamentet med henblik på en endelig aftale inden årsskiftet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip