EU-lande kan nu straffes for sjusk med fisk

Det står klart efter mandagens møde i EUs ministerråd, hvor man forhandlede et budget på knap 50 milliarder kroner for fiskeri i de kommende syv år på plads.

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) er glad for aftalen, der gør det muligt at trække medlemslande i fiskeristøtte.»Det nytter ikke at have regler uden sanktioner, og det har vi fået nu. Og nogle af de ting, landene skal rapportere til Kommissionen, er jo vigtige ting om havmiljøet og fiskebestandene, der er med til at sikre, at vi kan opretholde et bæredygtigt fiskeri. Derfor er jeg meget tilfreds med, at det kan mærkes på pengepungen, hvis man ikke overholder reglerne fremover,« siger Mette Gjerskov i en pressemeddelelse.

Mandag aften drøftede Mette Gjerskov desuden de mulige EU-sanktioner mod Færøerne og Island i den langvarige strid om sildefiskeriet i Nordatlanten.

Striden kan ende med økonomiske sanktioner mod de to lande, der har valgt at se stort på de tildelte sildekvoter, og det kan stille Danmark i en penibel situation, hvis EU pålægger medlemslandene at indføre sanktioner mod Færøerne, som er en del af det danske rigsfællesskab.

Sanktionsinstrumentet, der kan bruges mod Færøerne og Island, ventes vedtaget i EU-regi med udgangen af juli måned, men Mette Gjerskov håber fortsat på en forhandlingsløsning.

Dagens Gossip