EU-lande lukker for våben til Egypten

Det meddelte de to lande på et møde i går blandt EUs ambassadører i Bruxelles, erfarer Berlingske.

Egypten er blevet briternes tredjestørste potentielle marked for våbeneksport. Alene i det første kvartal af 2013 er der ordrer for mere end 45 millioner pund, skrev avisen The Guardian i sidste uge.

Dermed er der pres på de omkring otte andre EU-lande, der også sælger militært isenkram til Egypten. Og presset øges med en klar tysk opfordring fra Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, som over for for tv-stationen ZDF i går sagde, at et eksportstop vil være en passende måde at lægge pres på Egypten.

»Vi må agere sammen og tage de samme forholdsregler,« sagde Angela Merkel, og menneskerettighedsorganisationen Amnesty International er enig.

»Der er klare beviser på, at egyptiske sikkerhedsstyrker har skudt og dræbt civile demonstranter, og der er overvejende risiko for, at våben og ammunition fra europæiske lande vil blive brugt til at begå alvorlige menneskerettighedskrænkelser,« siger pressechef i organisationens danske afdeling, Ole Hoff-Lund.

Udenrigsminister Villy Søvndal bakker op et stop for salg af våben til Egypten.

»Det er kun naturligt, hvis den nuværende situation også giver anledning til, at flere lande tager status på deres eksport af våben, sikkerhedsudstyr og andet materiel. Danmark har været med til at presse på for at få vedtaget den internationale våbenhandelstraktat, som netop er blevet vedtaget. Og EU har også regler for dette, som landene skal følge,« skriver Villy Søvndal i en skriftlig kommentar.

Et fælles stop for våbeneksporten kan vise sig at være et væsentligt mere potent signal end truslen om at stoppe eller indefryse økonomisk støtte til landet. For meget tyder på, at Egypten slet ikke er klar til at modtage størstedelen af de fem milliarder euro, som landet blev lovet i lån, støtte og tilskud sidste år. Blandt andet har Egypten ikke som krævet af EU gennemført en række omstridte økonomiske reformer, der vil gøre ondt på den egyptiske befolkning.

»Overordnet har de endnu ikke leveret deres del af arbejdet, så pengene er endnu ikke på vej til udbetaling,« lyder det fra en EU-diplomat over for Berlingske.

På ambassadørmødet blev der alligevel bestilt en samlet oversigt over hvilke egyptiske udviklingsprojekter, der finansieres fra EU-institutionerne i Bruxelles. Rapporten skal være klar til ministermødet onsdag.

»Man skal selvfølgelig indefryse økonomisk støtte til den egyptiske stat. Men at stoppe våbeneksporten er et langt stærkere signal,« siger Daniel Levy, direktør for Mellemøsten og Nordafrika ved tænketanken European Council on Foreign Relations.

Over for Berlingske understreger han, at et europæisk våbenstop vil være kontroversielt over for USA, som støtter det egyptiske militær med omregnet omkring otte milliarder kroner årligt.

»Men på den korte bane vil USA faktisk kunne bruge et EU-stop til at lægge pres på egypterne med en lignende trussel. Interesserne behøver ikke nødvendigvis at være modstridende,« siger han.

På et pressemøde i Bruxelles efter ambassadørmødet oplyste Bernadino Leon, EUs særlige repræsentant for det sydlige middelhavsområde, at udenrigsministrene onsdag vil se »meget bredt på en række muligheder. Der er intet, der ikke er på bordet.«

Om muligheden for en våbenembargo over for Egypten konstaterede han, at »udenrigsministrene har forskellige muligheder, og det er en af de muligheder, der har været bragt frem i de seneste dage. Det vil utvivlsomt blive diskuteret på mødet.«

Dagens Gossip