EU-lande skal diskutere forlængelse af grænsekontroller

Skrevet af admin

22/01/2016

Mest læste i dag

EU's indenrigsministre skal mandag diskutere muligheden for at forlænge midlertidige grænsekontroller i Schengen-området i op til to år, mens EU-landene fortsat kæmper for at få styr på flygtninge- og migrationskrisen.

Diskussionen er på dagsordenen for et planlagt uformelt indenrigsministermøde, der holdes i Amsterdam, siger en talskvinde for EU-Kommissionen, Natasha Bertaud, fredag.

- Mange medlemslande har midlertidigt indført grænsekontroller, og dem er der en tidsbegrænsning på, siger talskvinden.

Det gælder blandt andet den tyske grænsekontrol mod Østrig, der står til at udløbe i maj.

Enten skal grænsekontrollen ophæves til den tid, eller også skal nye paragraffer i Schengen-reglerne tages i brug, hvis vurderingen er, at problemerne ved grænsen stadig er så store, at kontrollen skal fortsætte.

- Vi har endnu ikke taget den mekanisme i brug. Men muligheden findes, og kommissionen er klar til at bruge den om nødvendigt, siger Natasha Bertaud.

Adskillige EU-lande har indført midlertidige grænsekontroller i Schengen-området.

Danmark indførte midlertidig grænsekontrol til Tyskland 4. januar, efter at Sverige samme dag havde indført kontrol mod Danmark.

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, sagde tidligere på ugen, at Schengen-samarbejdet om åbne indre grænser i Europa er truet, fordi EU-landene har behandlet Schengen på en nærmest skødesløs måde.

- Den ene grænse efter den anden lukker, og når de alle er lukket, vil vi opdage, at den økonomiske omkostning er kæmpestor, lød advarslen fra Juncker.

EU-præsident Donald Tusk har mange gange advaret om, at Schengen-samarbejdet risikerer at bryde helt sammen, hvis medlemslandene ikke får styr på de ydre grænser.

- Vi har ikke mere end to måneder til at få tingene under kontrol, sagde Donald Tusk tidligere på ugen.

/ritzau/