EU-lande skal diskutere forlængelse af grænsekontroller

EU's indenrigsministre skal mandag diskutere muligheden for at forlænge midlertidige grænsekontroller i Schengen-området i op til to år, mens EU-landene fortsat kæmper for at få styr på flygtninge- og migrationskrisen.

Diskussionen er på dagsordenen for et planlagt uformelt indenrigsministermøde, der holdes i Amsterdam, siger en talskvinde for EU-Kommissionen, Natasha Bertaud, fredag.

- Mange medlemslande har midlertidigt indført grænsekontroller, og dem er der en tidsbegrænsning på, siger talskvinden.

Det gælder blandt andet den tyske grænsekontrol mod Østrig, der står til at udløbe i maj.

Enten skal grænsekontrollen ophæves til den tid, eller også skal nye paragraffer i Schengen-reglerne tages i brug, hvis vurderingen er, at problemerne ved grænsen stadig er så store, at kontrollen skal fortsætte.

- Vi har endnu ikke taget den mekanisme i brug. Men muligheden findes, og kommissionen er klar til at bruge den om nødvendigt, siger Natasha Bertaud.

Adskillige EU-lande har indført midlertidige grænsekontroller i Schengen-området.

Danmark indførte midlertidig grænsekontrol til Tyskland 4. januar, efter at Sverige samme dag havde indført kontrol mod Danmark.

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, sagde tidligere på ugen, at Schengen-samarbejdet om åbne indre grænser i Europa er truet, fordi EU-landene har behandlet Schengen på en nærmest skødesløs måde.

- Den ene grænse efter den anden lukker, og når de alle er lukket, vil vi opdage, at den økonomiske omkostning er kæmpestor, lød advarslen fra Juncker.

EU-præsident Donald Tusk har mange gange advaret om, at Schengen-samarbejdet risikerer at bryde helt sammen, hvis medlemslandene ikke får styr på de ydre grænser.

- Vi har ikke mere end to måneder til at få tingene under kontrol, sagde Donald Tusk tidligere på ugen.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip