EU-lande skal gøre mere for at undgå strømafbrydelser

Skrevet af admin

13/04/2016

Dagens topnyheder

EU-landene kan gøre meget mere end i dag for at sikre elforsyningen mod strømafbrydelser uden at ty til statsstøtte, der forvrider konkurrencen, og uden store prisforhøjelser for virksomheder og forbrugere.

Det er konklusionen i en foreløbig rapport fra EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, som nu bliver sendt i høring.

Vestager har studeret såkaldte kapacitetsmekanismer, som stadig flere EU-lande har indført for at fremme investeringer i kraftværker med det mål at holde så stor en produktion i gang, at der altid er elektricitet nok på markedet.

- Europæiske forbrugere og virksomheder skal ikke udsættes for strømafbrydelser, og kapacitetsmekanismer kan hjælpe med at reducere den risiko, siger Margrethe Vestager onsdag ved præsentationen af sin rapport.

Men hun siger samtidig, at forbrugerne ikke skal betale for meget for deres strøm, og at konkurrencen ikke må forvrides.

- Rapporten, der bliver offentliggjort i dag, viser, at der er masser af plads til, at medlemslandene forbedrer den måde, de vurderer behovet for kapacitetsmekanismer på, og hvordan de udformer dem, siger Vestager.

Hun siger samtidig, at nogle EU-lande slet ikke har foretaget en vurdering af, hvor stor risikoen for omfattende strømafbrydelser er hos dem.

Til brug for rapporten har hun undersøgt elmarkedet i Danmark og 10 andre EU-lande, men hun vil ikke fremhæve nogle af landene som dem, der gør det godt eller dårligt.

Men konkurrencekommissæren understreger, at en god kapacitetsmekanisme er en, der er åben og fremmer forsyningssikkerhed over grænserne og dermed understøtter målet med EU's energiunion.

Bornholm har sammen med Sydsverige været ramt af strømafbrydelser i 2015 på grund af en fejl på en transformatorstation i Sverige og i 2013, da et søkabel blev revet over af et skibsanker.

23. september 2003 blev millioner mennesker på Sjælland, Lolland-Falster, Bornholm og i Sydsverige ramt af en omfattende strømafbrydelse på grund af en fejl på en koblingsstation i Sverige, hvilket udløste en dominoeffekt af strømudfald.

28. december 2002 mistede en million mennesker i det nordlige og vestlige Jylland strømmen på grund af fejl på det vestdanske transmissionsnet.

En af nyere tids største strømafbrydelser ramte Europa 4. november 2006 på grund af overbelastning af elektricitetsnettet i Nordvesttyskland.

Det betød, at 15 millioner mennesker i Tyskland, Holland, Belgien, Frankrig, Italien, Spanien og Portugal mistede strømmen i en times tid.

/ritzau/