EU-lande til Iran for at udforske handelsmuligheder

Skrevet af admin

20/07/2015

Dagens topnyheder

Adskillige EU-lande er i spurt på vej til Iran for at være på plads, når der igen begynder at blive åbnet for samhandlen med det sanktionsramte land efter atomaftalen, der blev indgået i Wien for en uge siden.

Den tyske vicekansler, Sigmar Gabriel, skulle mandag møde den iranske præsident, Hassan Rouhani, i det første handelsmøde med et vestligt land siden den internationale atomaftale mellem Iran og seks stormagter.

Frankrigs udenrigsminister, Laurent Fabius, er også snart på vej til Iran, hvor fransk industri havde store interesser før sanktionerne.

Og EU's udenrigschef, Federica Mogherini, planlægger en rejse til Teheran, siger hun, mens den østrigske udenrigsminister, Sebastian Kurz, siger, at han rejser til Teheran i september.

Også danske virksomheder står på spring til Iran, og Danmark har på EU's udenrigsministermøde mandag i Bruxelles efterlyst et samlet overblik over, hvornår hvilke sanktioner mod Iran bliver fjernet.

- Det er et meget komplekst spil, hvor nogle sanktioner løftes på nogle tidspunkter, mens andre ikke bliver løftet endnu, siger udenrigsminister Kristian Jensen (V).

Han vil 13. august holde et møde med Dansk Industri og Landbrug & Fødevarer for at orientere danske virksomheder om, hvordan de skal sætte fødderne, når der åbnes for handlen med Iran.

Mens USA's præsident, Barack Obama, nu er gået i gang med at overbevise Kongressen i Washington om at stemme ja til atomaftalen, hilser EU's udenrigsministre på deres møde i Bruxelles mandag aftalen velkommen.

EU lover gradvist at fjerne sanktionerne mod Iran, hvis Det Internationale Atomenergi Agentur kan verificere, at den islamiske republik lever op til aftalen, der blev indgået efter langvarige og svære forhandlinger.

EU's udenrigsministre kalder det i en udtalelse "et historisk øjeblik", at atomkrisen er blevet løst fredeligt.

Laurent Fabius siger, at det er en stor og afbalanceret politisk aftale, der sikrer, at Iran ikke får atombomben, og den britiske udenrigsminister, Philip Hammond, håber, at Iran nu vil begynde at opføre sig mere konstruktivt i regionen.

Kristian Jensen siger, at aftalen med Iran viser, at man faktisk kan nå nogle mål ved hjælp af diplomati.

Men han understreger, at aftalen nu skal følges op med effektiv kontrol for at sikre sig, at iranerne ikke omgår den historiske atomaftale.

- Hvis Iran bliver et land, der begynder at agere almindeligt, vil det være et kæmpe fremskridt. Men dertil er der stadig lang, lang vej, og enhver vej starter med det første skridt, siger Kristian Jensen.

/ritzau/