EU-landene er stadig uenige om bankafvikling

Skrevet af admin

15/11/2013

Mest læste i dag

Der er stadig et stykke til mål for de europæiske økonomi- og finansministre, før de kan enes om reglerne for en ny afviklingsmekanisme for syge banker. Det står klart efter fredagens møde i Bruxelles.

Økonomiminister Margrethe Vestager (R) siger dog, at hun er positivt overrasket over, hvor meget ministrene trods alt har nærmet sig hinanden. Til trods for, at det dominerende euroland, Tyskland, stadig forhandler om at danne regering.

Litauens finansminister, Rimantas Sadzius, der som EU-formand leder ministermødet, har opsummeret de forskellige landes holdninger.

Han mener blandt andet, at der en dag skal oprettes en fælles fond til at betale for afvikling af nødlidende banker i lande, der er med i bankunionen.

Det har især Tyskland hidtil strittet kraftigt imod. Tyskerne har i stedet agiteret for, at der skulle dannes et europæisk netværk af nationale fonde.

Men det, vurderer Margrethe Vestager, rykkede sig i løbet af fredagens møde.

- Jeg synes, at det bliver stadig tydeligere, at de finansielle sektorer laver én fond. Det, tror jeg, sådan set er meget sundt, for så får man nogle brede skuldre til at bære, hvis der er et problem et sted, siger hun fredag aften.

Spørgsmål: Siger du, at tyskerne faktisk har rykket sig på det punkt i dag?

- Det er i hvert fald min oplevelse. Nu går vi i gang med de mere tekniske ting, men der var faktisk noget, der flyttede sig i dag. Specielt på det med én fond, siger Vestager.

Hun glæder sig også over, at ministrene klart har understreget, at der skal være lige vilkår for euro- og ikke-eurolande. Men hun understreger, at det stadig er for tidligt for regeringen at afgøre, om Danmark vil deltage i bankunionen.

Det er også fortsat et åbent spørgsmål, hvor mange banker der skal være omfattet af afviklingsmekanismen.

Ifølge EU-Kommissionens forslag bør den omfatte samtlige banker i de lande, der deltager i bankunionen.

Det har Tyskland også hidtil været imod.

Mødeleder Sadzius understreger, at målet stadig er, at EU-landene er enige om deres fælles holdning til den nye ordning inden næste EU-topmøde til december, så forhandlingerne med EU-Parlamentet kan gå i gang efter nytår.

Sadzius sigter mod, at ministrene kan enes, når de mødes næste gang 10. december.

/ritzau/