EU-ledere dømmer sig selv for nøl i flygtningekrisen

Skrevet af admin

18/12/2015

Dagens topnyheder

Et kontroversielt forslag fra EU-Kommissionen om en grænse- og kystvagt, der blandt andet skal kunne udføre kontrol i medlemslande på eget initiativ, modtages med velvilje af EU's stats- og regeringschefer på et topmøde torsdag i Bruxelles.

En håndfuld lande har udtrykt bekymring over måske at skulle afgive suverænitet, hvis EU skal agere myndighed i et medlemsland, siger diplomatiske kilder ved EU-topmødet torsdag i Bruxelles.

Stats- og regeringscheferne slår samtidig fast, at gennemførelsen af tiltag, der skal bremse flygtningestrømmen, er "utilstrækkelig".

Problemer med at få modtagecentre for migranter i sving skal "hurtigst muligt" tages hånd om.

Samtidig viser friske tal fra EU-systemet, at det går meget langsomt på flere områder - blandt andet med omfordelingen af flygtninge. Færre end 200 flygtninge er omfordelt af de 160.000, som man har en aftale om.

Det seneste forslag i rækken er EU-Kommissionens idé til en grænse- og kystvagt, som kom tirsdag. Generelt forlyder det, at landene finder forslaget interessant - og et godt grundlag at arbejde videre på.

Man da landene kun har haft halvandet døgn til at studere forslaget på over 150 sider, har det ikke været hensigten med torsdagens møde, at man skulle gå i detaljer.

Den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), sagde på vej ind til topmødet, at EU-Kommissionen går for vidt med forslaget om, at EU-grænsepoliti kan arbejde på eget initiativ i et medlemsland.

EU-landene er også blevet enige om at "overveje" at hjælpe flere medlemslande, som er under særligt flygtningepres, og som har bedt om at få omfordelt flygtninge, ligesom det allerede er besluttet for Middelhavslandene Italien og Grækenland.

Sverige er det eneste land, som har efterspurgt hjælp, og torsdagens beslutning er således en lille sejr for den svenske regering.

Danmark deltager på grund af retsforbeholdet ikke i EU's asyl- og flygtningepolitik, og Danmark er derfor ikke med i aftalen om omfordeling af 160.000 flygtninge.

/ritzau/