EU-ledere slår endnu et slag for kontrol af flyrejsende

Skrevet af admin

12/02/2015

Mest læste i dag

Der er ved at komme skub i forsøget på at give myndighederne i de 28 EU-lande bedre muligheder for at holde øje med, hvem der flyver ind og ud af og rundt i Europa.

EU-Parlamentets formand, Martin Schulz, giver torsdag i en tale til EU-topmødet i Bruxelles udtryk for, at der er bevægelse efter flere års stilstand i parlamentets behandling af et kontroversielt lovforslag om udveksling af passagerlister mellem landene.

- EU-Parlamentet har hørt jeres appel. Parlamentet forpligtede sig i går til at arbejde mod at få afsluttet arbejdet med EU-PNR inden årets udgang, siger Schulz, der bruger den engelske forkortelse for passagerlisterne - Passenger Name Record.

Han siger, at PNR er "afgørende" for, at EU-landene kan udveksle de informationer, de har brug for for at kunne bekæmpe og afværge terror.

Stærke kræfter i parlamentets borgerrettighedsudvalg har i mere end to år blokeret for en vedtagelse af forslaget, som EU's 28 medlemslande allerede er enedes om.

Den øgede fokus på europæere, der rejser i krig i Syrien og Irak, og det nylige terrorangreb i Paris har fået landene til at øge presset yderligere på parlamentet.

På torsdagens EU-topmøde er statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ifølge Ritzaus oplysninger blandt ganske få af lederne, der tager ordet i debatten med Schulz.

Da mødet foregår for lukkede døre, er der ikke et præcist referat af hendes ord.

Men umiddelbart inden mødet brugte Thorning over for dansk presse sagen som argument for, at de danske vælgere til næste år bør stemme ja for at ændre forbeholdet mod at deltage i EU's retslige samarbejde.

- Som tingene er nu, har vi jo et retsforbehold. Det betyder, at Danmark ikke kan deltage fuldt ud i den del af det europæiske samarbejde, som PNR-systemet vil berøre.

- Jeg er ikke i tvivl om, at hvis vi ikke kan deltage i de dele af samarbejdet, vil det skade Danmarks sikkerhed. Det vil kun gavne dem, der vil Danmark noget ondt, siger Thorning.

Parlamentsformand Schulz siger, at han ikke kan love, at parlamentet kan gå med på PNR-forslaget.

Men han håber, at en række ændringsforslag kan berolige de parlamentsmedlemmer, der frygter, at registrene giver myndighederne for vide beføjelser til at holde øje med og opbevare følsomme personoplysninger om borgerne.

/ritzau/