EU-ledere truer modvilligt Rusland med sanktioner

Skrevet af admin

06/03/2014

Mest læste i dag

* Arsenij Jatsenjuk, Ukraines midlertidige premierminister:

- Krim var, er og forbliver en integreret del af Ukraine.

- Det virker som om, Rusland tøver med at forhandle for at stabilisere situationen. Det gør vi ikke. Vi er på vej ind i noget værre rod, og det er russerne, der har ansvaret for det.

- Der er ved at blive bygget en ny Berlinmur, og jeg vender mig til præsident Putin og siger: Hr. Putin, riv muren ned. - Denne mur af trusler og militær aggression. Lad os bygge en ny form for samarbejde.

* Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S):

- Situationen er faktisk forværret i løbet af dagen.

- Vi mangler stadig at se konkret handling fra russisk side, så vi kan sikre en nedtrapning af situationen.

- Det er fint, at der bliver forhandlet i Paris i går og i Rom i dag. Men der er ingen konkrete resultater på bordet, og Rusland ønsker ikke engang at gå i dialog med den ukrainske regering.

* Storbritanniens premierminister, David Cameron:

- Det, der er sket i forhold til Krim, er uacceptabelt, og vi kan ikke bare gøre, som vi plejer, over for Rusland.

- Hvis ikke der kommer gang i forhandlinger, og hvis ikke der sker hurtige fremskridt i forhandlingerne, så går vi videre til anden fase, som er indefrysning af midler og indrejseforbud. Og det kan ske ganske hurtigt, hvis ikke der er fremskridt.

* Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, om muligheden for, at EU indfører skrappere sanktioner mod Rusland:

- Jeg håber ikke, at det kommer så vidt. Men vi har gjort det helt klart, at vi om nødvendigt også er klar til at tage det skridt.

- Vi ønsker det ikke. Vi ønsker os en diplomatisk proces. Og det vil vi de nærmeste dage gøre os alle tænkelige anstrengelser for at få til at lykkes. Men det må også være helt klart: Vi har de seneste dage oplevet så mange skuffelser, at vi er villige til at handle.

/ritzau/