EU-ledere vil diskutere britiske krav trods bekymringer

EU-lederne er bekymrede over nogle af de britiske krav til EU-reformer, men de er klar til at diskutere dem alle for at finde løsninger.

Det siger EU-præsidenten, Donald Tusk, efter at EU-landenes stats- og regeringschefer torsdag aften har haft en første debat om sagen om de britiske krav til EU-reformer, der skal bane vejen for en folkeafstemning senest i 2017 om et britisk ja eller nej til at blive som medlem af EU.

Tusk siger, at det sværeste er kravet fra den britiske premierminister, David Cameron, om at EU-borgere, der kommer til Storbritannien fra andre medlemslande, først kan opnå britiske velfærdsydelser efter fire år.

- Det er det sværeste for nogle medlemslande, siger EU-præsidenten på et pressemøde efter EU-topmødets første dag.

Han understreger, at EU ikke vil opgive den frie bevægelighed og reglerne om ikkediskrimination af EU-borgere.

- Den klareste besked fra David Cameron i aften var, at ingen - heller ikke David Cameron - vil acceptere diskrimination. Det er uacceptabelt. Og derfor skal vi finde kloge kompromisser. Jeg taler ikke om kompromisser på værdier, men om pragmatiske kompromisser, siger Donald Tusk.

Han siger, at David Cameron ikke ønsker at diskriminere nogen, og at diskrimination også er "fuldstændig uacceptabelt" for den britiske premierminister.

- Der er intet, der er nemt. Der ligger hårdt arbejde på alle områderne foran os, siger Donald Tusk.

Men Cameron har på EU-topmødet i Bruxelles erklæret sig klar til at diskutere alternative løsninger, hvis de kan opfylde samme mål.

- Jeg er meget mere optimistisk nu end før mødet, siger Donald Tusk.

Forhandlingerne om de britiske krav til EU-reformer fortsætter nu, og Donald Tusk vil op til EU-topmødet 18. og 19. februar i Bruxelles fremlægge et kompromisforslag om de britiske reformkrav.

Planen er at indgå en aftale om de britiske krav til EU-reformer på topmødet til februar.

/ritzau/

Dagens Gossip