EU-ledere vil fordele 40.000 migranter - men uden tvang

Skrevet af admin

26/06/2015

Mest læste i dag

EU-topmødet i Bruxelles har kort før klokken tre natten til fredag afsluttet en usædvanligt lang og ophedet debat om fordeling af 40.000 asylansøgere, der er kommet over Middelhavet og nu befinder sig i Italien og Grækenland.

Der bliver tale om en frivillig fordelingsordning over en toårig periode i stedet for et udspil fra EU-Kommissionen, der indeholdt en hårdt kritiseret obligatorisk fordeling.

Der er også enighed om at fordele 20.000 mennesker, som har åbenlyst behov for beskyttelse, men endnu ikke er ankommet til EU.

Præcis hvordan de skal fordeles mellem EU's medlemslande, og hvordan man gennem frivillighed kan nå op på de lovede tal, står endnu ikke klart. Det skal forhandles på plads i løbet af den kommende måned, og det skal vedtages i fuld enighed.

Danmark vil på grund af det danske retsforbehold ikke være omfattet af en EU-aftale om fordeling af asylansøgere.

EU-landene skal også se på, om der er behov for at hjælpe Ungarn og Bulgarien, som har haft ekstra stort pres fra migranter.

Endelig bliver der lagt op til et stærkere samarbejde med og pres på flygtninges og migranters oprindelses- og transitlande, så EU-landene kan sende flere afviste asylansøgere retur.

Ifølge Ritzaus kilder har der været sjældent hårde ordvekslinger under debatten, hvor den italienske premierminister, Matteo Renzi, har været stor fortaler for EU-Kommissionens forslag om at fordele asylansøgerne efter en bindende kvoteordning.

EU-præsidenten, Donald Tusk, og EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, forsøger på et efterfølgende pressemøde at nedtone aftenens mange forlydender om åbne skænderier.

De skulle blandt andet have handlet om mange medlemslandes og Tusks vrede over, at kommissionen har forsøgt at buse frem med et diktat fra Bruxelles om bindende kvoter, selv om lederne på et topmøde i april klart sagde, at de ønskede en frivillig ordning.

Juncker bekræfter dog, at han undervejs på mødet har udtalt, at han "er skideligeglad" med, om det bliver en frivillig eller bindende ordning.

Kommissionsformanden siger, at der ikke er konflikter mellem ham og Tusk. Og han tilføjer, at hvis der var, ville han ikke fremstille det over for andre som en konflikt. Han gør det også klart, at kommissionen står helt ved sit forslag om bindende kvoter.

- Vi trækker ikke den tekst tilbage. Jeg er helt overbevist om, at medlemslandene vil være i stand til at føre denne beskedne ambition ud i livet, siger Juncker.

/ritzau/