EU lemper sanktioner mod Iran

Iran kan de næste seks måneder igen bruge europæiske forsikringsselskaber, når landet tegner forsikring for sine olietransporter. EU slækker samtidig på en række andre af sine sanktioner mod det iranske styre.

Det har EU-landenes udenrigsministre besluttet på deres møde mandag i Bruxelles som reaktion på en rapport fra Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA), der bekræfter, at Iran har overholdt sin del af en aftale indgået med det internationale samfund i november sidste år.

IAEA skriver ifølge nyhedsbureauet AFP i sin rapport, at Iran "har indstillet berigelsen af uran over fem procents renhed" på anlæggene i Natanz og Fordo.

Udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF) hilser lempelsen velkommen.

- Det, som har været den store diskussion, har været, om IAEA kunne sig god for, at man lempede sanktionerne. Det kom der lige grønt lys for.

- Det vil sige, at nu bliver sanktionerne i forhold til Iran lempet. Der er tale om en begrænset lempelse - cirka fem procent. Men alligevel en lempelse, der har betydning - og også har haft betydning - for hele processen omkring Syrien og hele Mellemøsten, siger udenrigsministeren.

Forud for indførelsen af EU's sanktioner stod europæiske selskaber - anført af det store forsikringsselskab Lloyds i London - for forsikringen af 90 procent af samtlige iranske olietransporter.

Ud over lempelsen på forsikringsområdet bliver der nu også åbnet for handel med guld, andre ædle metaller og petrokemiske produkter.

EU og USA har som første skridt i en aftale, der skal forhindre Iran i at udvikle en atombombe, lovet ikke at pålægge Iran nye sanktioner de næste seks måneder, hvis ellers iranerne lever op til deres del af aftalen.

Aftalen om at begrænse det iranske atomprogram blev indgået i Genève sidste år under forhandlinger, hvor EU's udenrigschef, Catherine Ashton, ledede forhandlingerne på vegne af Storbritannien, Kina, Frankrig, Tyskland, Rusland og USA.

Ashton siger på et pressemøde mandag i Bruxelles, at forhandlingerne om en varig aftale bliver genoptaget i februar. Og hun advarer om, at det de næste seks måneder vil være afgørende, at aftalen fra november bliver overholdt.

- Det her er et vigtigt første skridt. Men der er brug for mere arbejde for fuldt ud at besvare det internationale samfunds bekymringer for så vidt angår det iranske atomprograms udelukkende fredelige sigte, siger Ashton.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip