EU lemper sanktioner mod Syrien

Det gælder helt konkret på olie- og gasområdet. Ved at lette sanktionerne vil EUs udenrigsministre give oprørerne mod præsident Assads regime en mulighed for at tjene nogle hårdt tiltrængte penge ved at eksportere olie, ligesom de kan modtage hjælp i form af udstyr og investeringer i olie- og gasindustrien.

»Beslutningen om at give den syriske opposition muligheden for i højere grad at udnytte olie- og gasressourcerne er et skridt i retning af at skabe grobund for en genopretning af økonomisk aktivitet til gavn for civilbefolkningen i de områder, som ikke længere er under regimets kontrol,« siger udenrigsminister Villy Søvndal (SF) efter et møde med sine EU-kolleger i Luxembourg mandag.

»Dette er blot ét af de mange områder, hvor vi kan støtte de moderate syriske kræfter i deres bestræbelser på at forberede tiden efter Assad,« siger han.

Ifølge EUs vurdering har 6,8 millioner mennesker i Syrien brug for humanitær hjælp. Antallet af flygtninge inde i Syrien er oppe på 4,25 millioner, mens 1,3 millioner er flygtet ud af landet.

»Tallene taler deres eget tydelige og foruroligende sprog. De humanitære behov er akut påtrængende, og Danmark har allerede via NGOer givet 15 millioner kroner til grænseoverskridende hjælp ud af de 227 millioner kroner, der allerede er givet til generel humanitær hjælp. Danmark støtter fuldt ud de kræfter i FN, som taler for at styrke hjælpen ind i Syrien,« siger Villy Søvndal.

På udenrigsministermødet i Luxembourg besluttedes det også at ophæve sanktionerne mod Myanmar, hvor der arbejdes hen mod et demokratisk styre. Eneste undtagelse er våbenembargoen og forbuddet mod andet udstyr, der kan anvendes af regeringen til at undertrykke befolkningen.

»Vi vil fortsat holde landets regering fast på sit ansvar for at sikre national forsoning, fortsat demokratisering, løsladelse af resterende politiske fanger, især på at sikre at der ikke begås overgreb mod befolkningen - for blot at nævne nogle af de store udfordringer,« siger den danske udenrigsminister.

Dagens Gossip