EU-lov skal stoppe strømme af affald til u-lande

Skrevet af admin

17/04/2014

Dagens topnyheder

Når danskere smider køleskabe, computere og ødelagte fjernsyn ud, er der risiko for, at affaldet ender på lossepladser i Ghana eller andre u-lande, hvor det er til fare for mennesker og miljø.

Men nu sætter EU foden i jorden med nye regler, som skal stoppe den ulovlige affaldsstrøm ud af unionen.

Det sker ved at gøre det nemmere for EU's medlemslande at kontrollere håndhævelsen af en eksisterende lov, som forbyder eksport af farligt affald til u-lande.

Reglerne er endeligt blevet godkendt i EU-Parlamentet torsdag.

Miljøpartiet Fokus' repræsentant i parlamentet, Anna Rosbach, har fulgt sagen tæt i parlamentets miljøudvalg.

- Vi har ikke kun ansvar for, hvad vi gør, vi har også et ansvar for, hvad vi ikke gør. Det er på høje tide, at vi tager det fulde ansvar for, hvor vores affald ender, og stopper med at lukke øjnene for den ulovlige eksport af affald, siger hun.

De nye regler er allerede forhandlet på plads med EU's medlemslande, som bare mangler at godkende reglerne formelt.

Reglerne kræver, at medlemslandene laver en offentligt tilgængelig plan over, hvor og hvordan de kontrollerer, at der ikke sendes farligt affald til steder, hvor det ikke hører hjemme.

Derudover skal virksomheder kunne bevise, at det, de transporterer, ikke er farligt affald, ellers vil det blive betegnet som netop dét, og virksomheden får en bøde.

Danmark er et af de lande, som laver stikprøver af skibslaster i havnene og af lastbiler på vejene for at tjekke indholdet i lasten.

Alligevel viser en rapport fra det uafhængige researchcenter DanWatch, at Danmark var på EU's top-syv over eksportører af brugte computere til Ghana i 2011.

- Desværre ved vi, at dansk el-skrot har en tendens til at dukke op på fjerne lossepladser i Afrika, hvor det bliver brændt af, og den kemikalietunge røg forgifter både børn og natur, siger Rosbach.

Cirka 25 procent af det affald, EU hvert år sender til u-lande i Afrika og Asien, er ifølge EU-Kommissionen ulovligt i henhold til internationale regler.

Det svarer til 70 millioner ton ulovligt affald om året.

/ritzau/