EU lukker told-hul i budgettet

Det er ikke kun i USA, at der er problemer med at betale regningerne. Også i EU er der i øjeblikket en større kamp i gang om, hvordan EU skal få enderne til at mødes i årets sidste to måneder.

Tirsdag aften blev en forestående krise dog tilsyneladende sparket midlertidigt til hjørne, da EU-Parlamentets budgetudvalg vedtog et tillæg til budgettet, som skal sikre, at EU har penge til at møde sine forpligtelser.

Tillægget, der kun er et delelement af en række uoverensstemmelser om 2013-budgettet, skal til afstemning i den samlede plenarsal torsdag.

Problemet udspringer af, at EU i sin budgetplanlægning har været for optimistisk med sine forudsigelser for, hvor mange toldindtægter fra importerede varer der ruller ind i løbet af 2013.

Derfor mangler EU-Kommissionen cirka 20 milliarder kroner i indtægter i forhold til det budgetterede.

Medlemslandene har principielt set lovet at indbetale pengene, men det var først tirsdag eftermiddag i Strasbourg, at EU-Parlamentet havde mulighed for at tage stilling til et konkret forslag fra landene.

Uden de ekstra indbetalinger vil EU løbe tør for penge i midten af november, inden parlamentets næste plenarsamling, har EU-Kommissionen advaret.

Med det nye tillægsbudget bliver det økonomiske hul i 2013 dog stadig ikke lukket helt, da der har været flere udgifter i løbet af året, end man har regnet med.

Nu fortsætter kampen om andre dele af 2013-budgettet, der blandt andet handler om ekstra støtteudbetalinger til Tyskland og Rumænien, der i løbet af året har kæmpet med henholdsvis oversvømmelser og tørker.

Onsdag skal parlamentet stemme om sin forhandlingsposition for 2014-budgettet, men de formelle forhandlinger om budgettet med medlemslandene kan blive forsinket, hvis ikke der findes en løsning på problemerne for 2013.

Samtidig kan EU's langtidsbudget fra 2014-2020 også blive yderligere forsinket i forlængelse af uenighederne.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip