EU-mæglere i Ukraine opgiver deres mission

Skrevet af admin

21/11/2013

Mest læste i dag

Den stort anlagte handels- og associeringsaftale, der skulle underskrives mellem EU og Ukraine på et topmøde i Vilnius i næste uge, ser ud til at løbe ud i sandet.

Men selv om EU's uofficielle udsendinge torsdag har afblæst deres mission, og EU's udvidelseskommissær med kort varsel har aflyst et nyt besøg i den ukrainske hovedstad, afviser det litauiske EU-formandskab fortsat at kaste håndklædet i ringen.

Litauens udenrigsminister, Linas Linkevicius, medgiver i et telefoninterview med Ritzau, at det ser svært ud. Men han siger, at EU's frist for at underskrive aftalen med Ukraine løber helt frem til selve topmødet torsdag-fredag i næste uge.

- Der kommer blandede signaler. Det ville være godt at høre fra præsident Janukovitsj selv. Der er brug for afklaring, siger Linkevicius.

- Men hvis det virkelig er en endelig beslutning - og baseret på de hidtidige blandede signaler kunne det jo godt tyde på, at det er tilfældet - så har vi jo ikke noget at beslutte.

- Hvis den anden side tøver, bliver der jo ikke nogen underskrift. Det er helt klart, siger han.

Linkevicius erklærer sig åben over for meldinger fra Ukraine om, at der kan være brug for at tale med Rusland. Men han vil ikke have Rusland direkte med ind forhandlingerne:

- Men vi har stor respekt for Rusland, for Rusland er en vigtig økonomisk og politisk partner. Så vi vil fortsætte dialogen med Rusland. Hvis det er det, Ukraine beder om, så svarer vi positivt med det samme. Selvfølgelig gør vi det.

EU-Parlamentets særlige udsendinge til Ukraine - den tidligere polske præsident Aleksander Kwasniewski og irske Pat Cox - meddelte tidligere torsdag i Kijev, at de har givet op.

- Aftalen vil ikke blive skrevet under i Vilnius. Vores mission er forbi.

- Det er en skam, at det ikke ender med en underskrift af aftalen. Det er Ukraines beslutning, ikke Europas, siger Kwasniewski til det polske nyhedsbureau PAP.

EU-kommissær Stefan Füle, der har ansvar for EU's udvidelse og partnerskaber, har ligeledes torsdag afblæst en planlagt rejse til Kijev. Det bekræfter hans talsmand over for Ritzau.

Det sker, efter at Ukraines regering per dekret besluttede at indstille arbejdet med at forberede underskrivelsen af aftalen i Vilnius.

EU har stillet tre betingelser for at skrive under på den allerede færdigforhandlede aftale.

Tidligere torsdag godkendte det ukrainske parlament en valgreform, og der var lagt op til, at parlamentet senere også ville godkende en krævet reform af den ukrainske anklagemyndighed.

Dermed udestår kun EU's mindre klart beskrevne tredje krav om, at Ukraine håndterer problemer med såkaldt selektiv retfærdighed.

Den betingelse knytter sig til situationen for den syge tidligere premierminister Julia Timosjenko, der afsoner en dom på syv års fængsel for magtmisbrug.

Præsident Viktor Janukovitsj har torsdag under et besøg i Østrig afvist, at han kan løse dén sag ved at benåde Timosjenko. Janukovitsj siger, at det ikke er en mulighed inden for loven.

/ritzau/