EU melder klar til optagelsesforhandlinger med Serbien

EU's 28 medlemslande er tirsdag enedes om at give Serbien et boost i landets lange vej mod en dag selv at blive medlem af EU.

Serbien fik formelt status som kandidatland i februar sidste år. Men det spændte forhold til udbryderrepublikken Kosovo har fået det til at trække ud med faktisk at få gang i forhandlingerne om EU-medlemskab.

På europaministrenes møde i Bruxelles er der opnået enighed om en ramme for de fremtidige forhandlinger. Og ministrene siger, at de formelle forhandlinger kan skydes i gang med en regeringskonference, der skal holdes til januar.

Der er endnu ikke sat en dato for regeringskonferencen, men ifølge diplomatiske kilder kan det naturligt ske i forbindelse med europaministrenes næste møde 21. januar.

En afgørende forudsætning for forhandlingerne er ifølge den tekst, ministrene har godkendt, at Serbien fortsat arbejder for at sikre "en synlig og holdbar forbedring i forholdet til Kosovo".

Der står også, at både Serbien og Kosovo kan fortsætte deres tilnærmelser til EU, og at ingen af dem kan blokere for den anden.

Det fremgår også af teksten, at Serbien først kan afslutte sine forhandlinger, når der er nået "en omfattende normalisering af forholdet mellem Serbien og Kosovo i form af en juridisk bindende aftale".

Europaminister Nick Hækkerup (S) tør efter mødet ikke give noget bud på, hvornår Serbien kan gøre sig håb om faktisk at afslutte forhandlingerne og blive medlem af EU.

Det afgørende er ifølge ministeren arbejdet med at normalisere forholdet til Kosovo.

- Der er ikke noget ønske om at gøre det over stok og sten. Der er et ønske om, at det skal gå fornuftigt til, siger Hækkerup.

Mens Serbien dermed er langsomt på vej mod EU-medlemskab - omend det kan tage mange år - er der ikke noget nyt for Kosovo, der endnu ikke har sendt sin formelle ansøgning til EU.

Kosovos forhold kompliceres fortsat af, at fem EU-lande - Grækenland, Cypern, Spanien, Slovakiet og Rumænien - ikke anerkender Kosovos selvstændighed.

/ritzau/

Dagens Gossip