EU-milliard skal dække ekstra asyludgifter

Skrevet af admin

10/11/2014

Mest læste i dag

Danmark får 700 millioner kroner retur fra EU for i en årrække at have betalt for meget i kontingent.

Det oplyser Finansministeriet til Ritzau.

Pengene dumper ned midt i finanslovforhandlingerne, hvor de to altoverskyggende knaster er det velkendte dagpengeområde samt det mere pludseligt opståede problem omkring finansieringen af de mange asylansøgere, der de seneste måneder har søgt til Danmark.

Regeringen har lagt op til at spare 2,5 milliarder kroner på udviklingsbistanden for at finansiere en del af regningen for asylansøgerne. Ifølge DR Nyheder skal pengene fra EU bruges til at finansiere en del af asyl-regningen.

Dermed bliver det formentlig væsentligt lettere for regeringen at nå til enighed med SF og Enhedslisten, der byder EU-pengene velkommen og tror på en aftale allerede mandag.

- Da vi hørte forlydender om, at vi ville spare de her penge, så har vi hele tiden foreslået, at man brugte de penge på asylansøgere i stedet for at skære på udviklingsbistanden.

- Det er vi stadigvæk optaget af, og vi håber sådan set, at vi kan lande en model på det i løbet af i dag eller i aften, siger SF's formand, Pia Olsen Dyhr, på vej ind til finanslovforhandlingerne.

Regeringens støttepartier har meddelt, at de er klar til at finde et mindre beløb på udviklingsbistanden, hvis det vel at mærke kan ske på en måde, som ikke rammer verdens fattigste.

- Vi er i gang med at presse regeringen ned, siger Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt Nielsen, og tilføjer:

- Jeg har et indtryk af, hvor langt ned regeringen er presset, men det kan jeg ikke sige herude (uden for forhandlingslokalet, red.). Forhandlingerne er i gang, og der er bevægelse. Det er godt at se, siger hun.

Ud over at få besparelsen ned fra 2,5 milliarder vil SF og Enhedslisten også have indflydelse på, hvor der skal spares. Det ventes man at forhandle videre om sammen med udviklingsminister Mogens Jensen (S) mandag.

Mens de to støttepartier afviser at skære på den del af udviklingsbistanden, som går til verdens fattigste, har SF og Enhedslisten erklæret sig parate til at kigge på ordninger, som i højere grad er målrettet dansk erhvervslivs mulighed for at skabe vækst.

/ritzau/