EU-millioner forgylder dansk transportprojekt

Der er 790 millioner kroner på vej i EU-støtte til danske transportprojekter.

Det står klart, efter at EU's medlemslande torsdag har godkendt et forslag fra EU-Kommissionen om fordelingen af støtte fra det såkaldte transeuropæiske transportnet (TEN-T).

Transportminister Henrik Dam Kristensen (S) betegner i en pressemeddelelse resultatet af ansøgningsrunden som "yderst tilfredsstillende".

- Det er meget glædeligt, at EU-Kommissionen har valgt at prioritere så mange danske projekter i denne ansøgningsrunde, siger han i en pressemeddelelse.

Det er først og fremmest forbindelsen over Femern Bælt mellem Danmark og Tyskland og en række af Banedanmarks nye jernbaneprojekter, som får gavn af de mange EU-millioner.

Femern Bælt-forbindelsen får tildelt yderligere 87 millioner kroner til forberedende anlægsarbejder. Dermed kommer den samlede EU-støtte til projektet op på over 1,5 milliarder kroner frem til udgangen af 2015.

- Vi er på EU-plan enige om i særlig grad at prioritere de grænseoverskridende strækninger for at binde medlemslandenes infrastruktur bedre sammen. Det er derfor helt i den ånd, at et af Europas helt store grænseoverskridende projekter nu prioriteres yderligere, siger Henrik Dam Kristensen om den nye støtte til Femern Bælt-forbindelsen.

Blandt de jernbaneprojekter, som kan se frem til EU-støtte, er opgradering af jernbanen mellem Ringsted og Rødby, udbygning af et ekstra spor mellem Vamdrup og Vojens samt elektrificering af strækningen Esbjerg-Lunderskov.

Det enkeltstående projekt, som får mest ud af den nye runde af EU-støtte, er den nye højhastigheds-jernbane mellem København og Ringsted, som efter planen skal stå klar i 2018.

Banedanmark modtager 228 millioner kroner i EU-støtte til projekteringsfasen for den nye bane.

/ritzau/

Dagens Gossip